Да не пренебрегваме основата. Тя е ключова стъпка при маникюра – благодарение на нея ноктите са предпазени от пигменти, съдържащи се в лака и не пожълтяват. Често бъркаме заздравителя с основата или топ лака, но и трите продукта има различни предназначения. Ако beauty бюджетът ви е ограничен, винаги може да заложите на продукт "2 в 1" или "3 в 1" – не е най-добрият вариант, но е по-добре от нищо.

Да не разреждаме засъхналия лак с лакочистител. Голяма грешка! Не трябва, защото по този начин разваляме структурата на продукта. Следователно или цветът му се видоизменя или засъхва по-трудно, или се олющва по-бързо... общо взето – той е за хвърляне.

Да нанасяме два слоя лак. За красив и завършен маникюр са необходими поне два слоя (цветен) лак. Първият се иска по-тънък, вторият по-плътен. Не се притеснявайте ако при нанасянето на първия слой цветът е неравномерен, при втория недостатъците ще бъдат заличени.

Да използваме топ-лак, който използваме за повече блясък. Препоръчително е да го нанасяме повече от веднъж – не само след като сме си намазали ноктите с нов цвят. Възможно е и е препоръчително да освежаваме маникюра си с нов слой топ-лак всеки 2/3 дни. По този начин поддържаме наситения цвят и заздравяваме лака, така че да държи по-дълго.