Повечето от нас обаче отдават този факт на няколко фактора, което обаче се оказва абсолютно погрешно. Истината е, че гърдите се нуждаят от грижи и внимание също толкова, колкото тялото и лицето ни. С малко повече упражнения, предназначени специално за тази област, ще се радваме максимално дълго време на красиви и стегнати гърди.

#1 От кърменето гърдите увисват 
Не е вярно! Гърдите увисват след бременността, когато жената е наддала килограми, а гърдите са се уголемили, за да дадат мляко на бебето. Дали ще кърмите или не след това, няма да окаже влияние върху формата на гърдите ви. Те при всички случаи ще се отпуснат заради отслабването и нормализирането на хормоните. Това обаче е до време, след което те отново ще придобият стегната форма. Освен това, ако преди да родите сте имали малки гърди, след раждането ще се радвате на така мечтания пищен и секси бюст.

#2 Носенето на специален сутиен предотвратява отпускането 
Не искаме да ви разочароваме, но истината е, че данни, които да потвърждават стягането на гърдите вследствие носете на специални сутиени, поне на този ета няма. Успокоителното обаче, е че съществуват спортни модели сутиени, предназначени да поддържат гърдите по време на тренировка. Тяхната функция е да предпазват гърдите ви от екстремните движения, които провокират съединителната тъкан да се отпуска.

#3 Упражненията могат да повдигнат гърдите
За жалост и това е мит. Причината е, че гърдите просто не са снабдени с мускули и няма как да ги повдигнете. За щастие обаче може да работите за гръдните мускули, които се намират непосредствено под гърдите. Ако прилагате редовно необходимите физически упражнения, предназначени именно за тази част от тялото, бюстът ви ще изглежда наистина стегнат и оформен.

#4 Малките гърди не увисват 
Напротив, те също увисват. Но поради простата причина, че те нямат много тъкан, увисването при тях е почти незабележимо. Любопитното обаче е, че ако имате повече гръдна тъкан (което ще рече, че бюстът ви е по-голям), гърдите ви ще останат в добра кондиция по-дълго време.

#5 Увисването е непредотвратимо
Да, но не съвсем. Предотвратимо е, стига да полагате необходимите грижи за това. Гърдите, също както и кожата на лицето например, се нуждае от внимание от ваша страна. Факторите, които ще ви помогнат да запазите оптимално по-дълго време красивата и изваяна форма на гърдите си (както вече казахме по-горе) са редовните физически упражнения, предназначени за т.нар. гръдни мускули, здравословното и умерено хранене (което ще ви предпази от напълняване), избягването на цигарите, както и на „йо-йо“ ефекта на изтощителните диети. Когато напълнеете, се увеличава не само мастната тъкан, но и кожата. При рязкото отслабване след това мастните клетки се свиват, но кожата не може да се прибере. Затова поддържането на здравословно тегло е от изключително значение за здравето на гърдите ви, както и за осанката и грацията на цялото ви тяло.