Много жени ексфолират лицата си, но забравят останалите части от тялото си.

Какво ви е необходимо:

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ексфолиращ продукт
Луфа, четка за тяло или ексфолиращи ръкавици
Пемза
Лосион за тяло

Как:

1. Преди да влезете в банята, натъркайте кожата с луфата/четката или ръкавиците. Така ще подпомогнете премахването на мъртвите клетки и ще подготвите кожата си за последващата процедура. Започнете от долната част на стъпалата и продължете по цялото тяло.

2. Намокрете тялото от главата до петите. Забележка – ексфлоринаето не е препоръчително, ако имате отворени рани или наранявания.

3. Използвайте пемзата за стъпалата – така ще премахнете грубите участъци кожа. Ако петите ви „се опъват”, преди да влезете в банята, накиснете за 30 минути стъпалата си в микс от хладка вода + чаша мляко.

4.
Нанесете ексфолиращия продукт, който сте избрали, върху луфата или ръкавиците. Започнете да втривате в кожата. Движенията трябва да са кръгови. Започнете от стъпалата и продължете нагоре. Когато стигнете бикини зоната, не натискайте твърде силно, защото кожата там е много чувствителна.

5. Използвайте четка за гърба, врата и други труднодостъпни места.

6. Бъдете нежни с лицето, особено в областите около очите и устата. Използвайте продукт, специално предназначен за него – те обикновено са по-щадящи от ексфолиантите за тяло.

7. Не забравяйте ръцете си. Те също се нуждаят от ексфолиране.

8. Отмийте продукта с хладка вода, а след това врътнете кранчето - идеята е да облеете кожата си с възможно най-студена вода - колкото можете да издържите. За още по-добър резултат, нанесете и душ-гел.

9. След като излезете от банята, нанесете хидратиращ боди лосион. Той, както и овлажняващите кремове за лице, съдържат алфа и бета хидрокси киселини, които също премахват мъртви клетки и ще продължат "работата" на процедурата, която изпълнихте.

10. Използвайте овлажняващ лосион поне още няколко дена. Ексфолирането изсушава кожата, затова е добре да я хидратирате известно време след това.

За продуктите:

Използвайте ексфолиращи продукти, които съдържат морска сол, захар, бадеми, орехи, семена или други зърнести съставки.

Колко често:

Ексфолирането веднъж или два пъти седмично обикновено е достатъчно, за да постигнете копринен ефект. Добре е да знаете, че жените с мазна кожа трябва да прилагат гореописаната процедура по-често от дамите със суха.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos