В нашето забързано ежедневие дамите все по-често търсят начин маникюрът им да бъде красив, дълготраен и същевременно да бъде направен бързо! Ето защо от известно време гел лакът измести почти напълно добре познатия ни обикновен лак . Но поставянето му изисква определени знания и умения, а също и средства. Все по-често обаче търсим специалист, който да отговаря на нашите очаквания, но дали това е възможно, кои са начините за това и как да открием и разпознаем добрия маникюрист?

В статията на тези въпроси ще отговори Цвети Иванова - маникюрист и преподавател по маникюр с над 13-годишен опит, собственик на салон Cveti Nails Manicure Salon и Академия за маникюристи International Nail School Finko by Cveti Ivanova. Притежател е на няколко златни и сребърни медала от нейл шампионати в страната и чужбина.

Ето няколко задължителни критерия, по които да разпознаете и да се доверите на маникюрист, както и бонус съвети.

  • На първо място е дезинфекцията и стерилизацията

Добрият маникюрист задължително дезинфекцира и стерилизира инструментите си след всеки клиент. Правете разлика между просто пръскане с дезинфектант и стерилизация! В салона на такъв маникюрист вие ще бъдете посрещнати на работна маса, на която има еднократна маска, ръкавици и еднократен пакет с предварително стерилизирани инструменти. Пакетът трябва да бъде отворен пред вас. Това е задължителен критерий, защото добрият маникюрист се грижи на зашето и своето здраве. Хигиената на работните места е от съществено значение . Не подценявайте този фактор!

  • Информирайте се с какви продукти работи вашият маникюрист

Много често в салони се залага на евтин продукт, който няма нужните сертификати за качество и това може да крие риск за вашето здраве. Многобройни са случайте на алергични реакции, болезнени усещания и сърбеж след процедура гел лак. Това се случва от твърде агресивни и нискокачествени химични съставки в гел лака. Не е изключено веднъж проявена алергична реакция да не ви позволи никога повече да се възползвате от такава услуга.

Снимка: Цвети Иванова/Личен архив

  • Обърнете внимание дали маникюристът е квалифициран за работа с ел. пила

Много често се сблъскваме със случаи, в които нови клиенти, дошли при нас за първи път, изпитват страх от работа с електрическа пила върху ноктите им! Тази процедура не бива да е болезнена и неприятна! Електическата пила е верен помощник на нас маникюристите и допринася за бързина при изпълнение на процедурата! Маникюристите минават специално обучение за правилна работа с нея, затова ако ноктите ви след такива процедури са болезнени и препилени, усещате дискомфорт при допир, навярно професионалистът не е квалифициран за нея !

  • Не чакайте прекалено дълго, преди да подновите маникюра си

Издръжливостта на гел лака е около 2, максимум 3 седмици. Не чакайте прекалено дълго, преди да подновите маникюра си, защото това би довело до счупване или отлепване на материала, дори до навлизане на вода между изкуствения материал и естествения нокът, което е предпоставка за поява на инфекция. Ваша грижа е да следите това време и да запишете часа си, преди да мине този интервал.

Снимка: Цвети Иванова/Личен архив

  • Не гел лакът или ноктопластиката съсипват ноктите, а неправилната работа

Често чуваме реплики ,,Гел лакът съсипва ноктите“ или ,,Ноктопластиката е вредна,,. Не обаче гел лакът или ноктопластиката вредят, ноктите се съсипват при неправилна работа. Имаме клиенти, които с години поддържат така маникюра си и ви уверявам, че при сваляне на покритието, ноктите им са в нормално състояние.


Бонус съвет: Изисквайте от маникюриста си да ви сложи от нов продукт в нашата сфера - каучукова, ръбър, флекс база, укрепваща база (все различни наименования на един и същи продукт). Тя ще е особено ефикасна, ако ноктите ви са слаби и чупливи, защото не се отстранява до край при всяка процедура и така нокътят обработван предния път няма да бъде пилен отново, а ще бъде изпилено само изкуственото покритие!

  • Добрите маникюристи не спират да учат

Те постоянно посещават обучения и семинари, надграждат работата си, за да са в крак с всичко ново в тази динамична професия. Майсторите предлагат в своето портфолио множество процедури, сред които много видове декорации и екстремно дълги нокти, декорирани така, че да се превърнат в произведение на изкуството! Уверявам ви, че това изисква много опит, знание, труд и майсторство! Задължително предлагат и някакъв вид терапия и могат да ви посъветват как да се грижите за маникюра си, за да остане той в перфектен вид до края.

Снимка: Цвети Иванова/Личен архив

  • Цената отговаря на качеството

Ако всички тези критерии ви удовлетворяват и търсите такъв маникюрист, който е майстор в своята област, не забравяйте че при него за да получите красив, здрав маникюр, да сте спокойни за здравето си и това да е процедура, която да ви носи удоволствие, цената не може да бъде 15-20 лв. Надявам се сте наясно, че качествените продукти, правилната стерилизация и високата квалификация са стрували средства на вашия маникюрист! И не е ли по-добре да отидете веднъж в месеца, а не няколко пъти и да харчите време и пари?

И все пак, ако сте избрали да поддържате маникюра си в домашни условия и не желаете да се доверите на професионалист, следвайте няколко просто правила:

- Не си купувайте и поставяйте гел лакове със съмнителен произход - да , съгласни сме, че са евтин вариант, но може да ви навредят !
- Честото разкисване на гел лака с разтвор на ацетонова основа води до прекомерно изсушаване на нокътната плочка и тя става чуплива и изтощена
- Домашните проби с електрическа пила носят много рискове и последваща болезненост. В чести случаи се получават препилване и дупки по повърхността на плочката, което ще седи до пълно израстване на нокътя !
- За безопасен домашен маникюр използвайте заздравител и оформяйте кожната гънка само с избутване и периодично поставяйте масло за кожи

Снимка: Цвети Иванова/Личен архив

В галерията ни рагледайте още маникюри, които Цвети Иванова е правила.