Всеизвестен е историческият факт, че Клеопатра се е къпела в магарешко мляко. От него кожата й ставала по-гладка, сияеща и красива. Малко по-късно римската императрица Попея – съпруга на Нерон, по примера на легендарната владетелка на Древен Египет, също потапяла тялото си във вана, напълнена с мляко.

От древността млякото се слави като мощен еликсир на младостта, а дали ще е магарешко, кравешко, козе или овче, това било въпрос на личен избор.

Днес си припомняме защо, а като бонус, на финала, ще ви издадем една чудодейна и изпитана рецепта от чекмеджето на баба за това как да си направите сами подмладяваща вана с мляко и мента.

 

#Млякото е особено известно с високото си съдържание на калций
Именно на този елемент то дължи способността си да заздравява костната структура и да предпазва от остеопороза. Калцият обаче притежава и други благотворни качества – той спомага за понижаването както на кръвното налягане, така и на холестерола.

#Млякото е и чудесен източник на витамин В12
Той се грижи за паметта и слуха, предотвратява физическото изтощение и успокоява от натрупаното през деня психическо напрежение.

#Млякото съдържа и витамин Е
Витамин Е е полезен за очите, известен е с подхранващото си и подмладяващо въздействие върху кожата. Освен това стимулира защитните сили на организма.

#Млякото е богато и на калий
Калият в състава на прясното мляко играе ключова роля в борбата със сърдечните болести. За обезмасленото мляко пък се смята, че притежава антиканцерогенни свойства.

Ето и обещаната рецепта за вана с прясно мляко и мента. Тя ще ви дари с приказен релакс, като същевременно ще подхрани и освежи кожата на тялото ви.
125 г царевично нишесте
250 г сухо мляко
4 ч.л. счукани листа на мента
100 г морска сол

Сложете всички съставки в буркан и разклатете добре, за да се смесят. Сипете 1 ч.ч. от сместа под пуснатия кран на водата. За максимален ефект стойте във ваната 15-20 минути.