Лято е и всички искаме да се чувстваме перфектно в кожата си. Сред грижите за тялото обаче, като че ли, тези за петите оставят на най-заден план, а не бива. Стъпалата са без мастни клетки и кожата им, лишена от внимание, особено през летните месеци, най-лесно се напуква, изсушава и загрубява. А за да възвърнем и запазим мекотата и нежността им не е никак трудно, приятно е и лесно, а ефектът – удивителен! Във всяка една от долупосочените процедури особено важна роля изпълнява масажът – той активира кръвообръщението, благоприятства проникването на лековитите съставки и спомага при възстановяването на водния баланс.

1. Топла ваничка с прясно мляко и сол

В легенче се сипва топло прясно мляко, прибавят се 3 с.л. готварска сол и малко шампоан. Краката се потапят за около 20 минути, след което с помощта на пемза или пила се отстранява грубата кожа.

2. Топла ваничка с лайка и невен

Чудесен омекотяващ и изглаждащ ефект има топлата вана с невен и лайка. в 1 л. В 1 л вряща вода се изсипват 4-5 с.л. от билките. Отварата се оставя да поври около 5 минути. След като изстине, се прехвърля в легенче и стъпалата се потапят. 20 минути са достатъчни, за да почувствате кадифена мекота и нежност.

3. Пилинг маска с кафе и зехтин

Утайка от кафе се смесва със зехтин и с нежни масажиращи движения получената кашица се нанася върху ходилата. Петите се обтриват се с пемза, след което се намазват с овлажняващ крем. Маската се нанася на влажна кожа и се масажира енергично в продължение на няколко минути.

4. Ваничка с бяло вино

Ваничката с бяло вино има изключително овлажняващ ефект. Към 200 мл бяло вино се прибавя 1 с.л. липов цвят на прах. Сместа се оставя да кипне. След като лековитата отвара се охлади, стъпалата се потапят в нея за около 10 минути.

5. Зехтин и евкалипт за гладки пети

За да са винаги гладки и нежни петите ви, не забравяйте след всяка баня да втривате затоплен на водна баня зехтин и да масажирате в посока от пръстите към петата. Маслото от евкалипт пък ще активира кръвообръщението и ще направи кожата на петите ви на допир фини и меки като на бебе.

6. Домашен крем с етерични масла

Изключително лесно и бързо може да си приготвите в домашни условия крем за меки пети по следния начин:
Към 10 г бебешки крем за тяло се прибавят 4-5 капки масло от лавандула и лайка. Този билков еликсир втривайте след всяка ваничка с енергичен масаж върху влажна кожа.