Билкова маска за суха и чувствителна кожа

Тази маска притежава силно успокояващо и подхранващо в дълбочина клетките на кожата действие.

1 ч.л. бяла глина, 1 ч.л. ситно смляна лайка, 1 ч.л. ситно смлени полски цветя, 3 до 5 капки тоалетно мляко се смесват и се заливат с гореща вода, за да могат да се извлекат от билките всички полезни активни вещества. Сместа се бърка до образуване на гъста каша. След като изстине до температура на тялото, се нанася върху лицето и се оставя до подейство около 15 минути. Отмива се първо с топла, след това – с хладка, и накрая – със студена вода.

Стягаща билкова маска за мазна кожа

1 ч.л. ситно смлени полски цветя, 1 ч.л. ситно смляно бобено брашно, 1 ч.л. бяла глина се смесват и се заливат с гореща вода. След като сместа изстине до температура на тялото, се нанася върху лицето и се оставя до подейство около 15 минути. Отмива се с хладка вода. Препоръчително е, след като се отмие маската, лицето да се изложи за няколко минути на пряка слънчева светлина.

Билкова маска за намаляване действието на потните жлези

1 ч.л. ситно смелни полски цветя, 1 ч.л. ситно смляна градинска теменуга, 1 ч.л. ситно смляна лайка се смесват и се заливат с гореща вода. Отварата се нанася, докато е още топла (с температура, близка до тази на тялото). След 15 минути се отмива първо с хладка, а после – със студена вода. Отново се препоръчва лицето да бъде изложено за няколко минути на пряка слънчева светлина.

Маска от билки и бяла глина за мазна кожа

1 ч.л. бяла глина, 1 ч.л. ситно смляна лайка, корени от папрат и змийско мляко се смесват добре, заливат се с хладка вода и се разбъркват до получаване на гъста каша. Маската се нанася най-лесно с шпатула. За де се използва напълно въздействието на глината, маската може да остане върху лицето 25-30 минути. Отмива се с хладка вода, а после – със студена.