С дерматолога от Amber Beauty Club д-р Самер Шокър ви препоръчваме 15 изпитани ритуала за грижа за кожата, които са тествани многократно и са с доказани резултати. Например - кога и къде да носите слънцезащитен крем (отговор: винаги и навсякъде), как да нанасяте последователно козметичните продукти върху кожата и по какъв начин химическите пилинги могат да бъдат важна част от вашата ежедневна рутинна грижа дори през лятото.

Снимка: Amber Beauty Club

1. Овладейте сухотата на кожата през нощта
Ако обикновено сe събуждате със суха кожа, променете ритуалите преди лягане, а не сутрешната грижа. По-лесно е да преобърнете сухотата през нощта, отколкото да й въздействате на следващия ден и да очаквате резултати.

2. Мултимаски
Не е необходимо да се ограничавате с един продукт за цялото лице. Опитайте с гликолова киселина в Т-зоната, за да сведете до минимум по плътните кремове в другите части на лицето.

3. Отделете достатъчно време, за да нанасяте продуктите
Когато нанасяте последователно няколко продукта, оставете всеки от тях да се абсорбира за 2-3 минути, за да не противодейства или разреди следващия, който поставяте. След измивания продукт поставяйте лосиона, след това серумаи едва тогава крема.

4. Засилете действието на нощния крем с напоена маска от текстил или хартия
Маските, които се поставят цели върху лицето притискат хидратиращите съставки към кожата. Ако ги използвате редовно през нощта за около 10 минути върху овлажняващия продукт, кожата ви ще бъде свежа и тонизирана на следващия ден.

Снимка: iStock

5. Почистването с мицеларен разтвор не е достатъчно
Почистването с памучни тампони и мицеларен разтвор е бързо и лесно, но не е достатъчно. Ако живеете в градска среда, професионалното почистване е задължително поне веднъж месечно. Новото поколение хидрадермабразио платформи (Derma Clear) в рамките на 15-20 минути едновременно ексфолират, почистват и насищат кожата с хранителни вещества и антиоксиданти. И са идеалният избор за укрепване на кожната бариера (воднолипидния слой).

6. Слънцето е отговорно за фините линии
20% от фините линии се причиняват от излагането на слънце, което прави слънцезащитният крем най-добрата съставка за по-млада кожа. Използвайте минимум SPF30 или по-висок фактор ежедневно.

7. Помислете за химически пилинг
Седмичните леки химически пилинг подпомагат здравословния баланс на кожата и регулярното обновяване с нови здрави клетки. Песъчливите и твърди ексфолианти имат обратен ефект - задействат колаген -разрушаващите ензими. Винаги се съветвайте с личния си дерматолог. Има подходящи пилинги и за лятото – за професионална и домашна грижа, изберете ги заедно с дерматолога си. Опитайте с гликолова киселина за нормална кожа, салицилова киселина за мазна или комбинирана кожа и нежна млечна киселина за суха или чувствителна кожа.

8. Витамин С е вашият най-добър приятел
Противодейства на загубата на влажност в клетките и стареенето им. Участва в производството на така важния за кожата колаген. Осигурява антиоксидантна защита на кожата и на целия организъм.

9. Бъдете търпеливи, когато използвате ретинол
Използването на продукти с ретинол е маратон, а не спринт. Той стимулира колагена, но може да раздразни. Започнете да нанасяте веднъж седмично непосредствено след хидратиращия продукт.

10. Интегрирайте мастните киселини в рутинната грижа
Кожата използва омега мастни киселини за производството на липиди (овлажняващи масла). А проучванията показват, че добавките с омега-3 подобряват нивата на липидите и повишават хидратацията на кожата. Така че не подценявайте хранителните добавки, те наистина работят. Но в комбинация с балансирана диета.

Снимка: iStock

11. Нанасяйте слънцезащитен крем - навсякъде
Много е важно да не пропускате да нанасяте слънцезащитен крем зад ушите, по линията на косата, шията, ръцете и гърдите. Често деколтето и ръцете издават истинската възраст на жената, а не лицето.

12. Спете с допълнителна възглавница, ако се събуждате с подпухнали очи
Ако често се събуждате с подпухнали очи, добавете допълнителна възглавница, докато спите. Гравитацията дренира течностите и подпомага да се ограничи подпухналостта на следващия ден.

13. Не използвайте кърпа за лице
Ако кожата ви изглежда пепелява, направете една лесна промяна: не я подсушавайте напълно и я хидратирайте, докато все още е влажна. Кремовете работят най-добре с малко вода.

14. Сменете слънцезащитния си крем
Сухотата, зачервяването и опъната кожа са признаци, които подсказват, че е нужно да преминете към по-висок слънцезащитен SPF. Опитайте с нов слънцезащитен крем и вижте дали проблемите ще изчезнат в следващите няколко дни.

15. Противодействайте на хиперпигментациите през целия ден
Използвайте антиоксиданти през целия деня, за да се справите с хиперпигментациите. Д-р Шокър винаги препоръчва ресвератрол и витамин С под формата на добавки. През нощта съветва да прилагате локални ретиноиди (течен ресвератрол, за да подобрите клетъчния метаболизъм), а сутрин преди основния крем, нанасяйте серум с витамин C.