"Мозъкът развива вериги въз основа на научени модели", казва експертът по взаимоотношения Хелън Фишър от Института "Кинси" в Индиана. - Ако сте заложили мощен модел в него, че един човек е вашият партньор в живота, мозъкът ви ще запази следите от тази верига, дори и след като вече сте срещнали нова любов".

Експертите твърдят, че неврологичното привързване, което се случва между младите двойки, не е различно от привързаността на бебето към майка си. Хормоните като вазопресин и окситоцин създават чувство за близост в отношенията и играят главна роля в двата сценария.

Според проучване в "Journal of Neurophysiology" от 2010 г. чувствата на романтична любов възбуждат мозъчната допаминова система за възнаграждение, която ни кара да повтаряме приятни преживявания. Мозъчните естествени опиати помагат за закодиране на преживяването.

Снимка: iStock

"Окситоцинът усилва визуалните знаци, миризми и звуци", обяснява професорът по психиатрия Лари Йънг от университета "Емори" в Атланта. Това, плюс ефекта от естествените опиати на мозъка и допамина, както и чертите на вашия бивш романтичен партньор - силна челюст, пронизващи очи, специфичен аромат - оставят невронни отпечатъци. Тези белези в нашата система се приемат точно като пристрастяване.

"След като приключим една романтична връзка, имаме забележителната способност да забравяме лошите моменти и да се съсредоточаваме върху хубавите", казва Йънг.

Повечето хора страдат по изгубената любов. Някой, който е държал ръката им в трудни моменти и им е помогнал да открият себе си. Гледането на бившата половинка е психологически опияняващо, а мозъкът "светва" по същия начин, както погледа на наркоман при вида на дрога.

Снимка: iStock

Но най-добре избягвайте да търсите старата любов във Фейсбук. Според проф. Нанси Калиш от Държавния университет на Калифорния в Сакраменто, когато комуникацията в социалните мрежи се сблъска насреща с щастлив брак, резултатите могат да бъдат катастрофални. Цели 62% от семейните хора в проучването на психолога са претърпели афера с бившия си, макар да не са ги потърсили с такъв план.

"Не можете да сравнявате този, с когото сте преживели първата любов, с онзи, с когото имате дълбока любовна връзка в продължение на години брак", казва Калиш. - И двете връзки са добри, и двете са силни".

Така че, преди да изпратите съобщение на бившия във Фейсбук или да го следвате в Инстаграм, помислете за тези два фактора: Сами ли сте? И ако не, готови ли сте отново да позволите на отношенията с бившия да опустошат живота ви, съсипвайки вашата или чужда връзка?