Миналата година Джон Траволта, който днес навършва 66 години, игра във филма „Фанатикът“, който вероятно не сте чували и за това си има причина – филмът не беше добър. Интересното обаче е, че няма човек, който да не е чувал името на легендарния актьор Джон Траволта, но малко хора могат да се похвалят, че са гледали нещо с него през последните 20 години. А още по-малко са тези, които ще кажат, че са гледали нещо с него, което всъщност е добро.

Снимка: Getty Images

Какво стана с един от най-големите актьори в Холивуд и защо толкова много не му върви през 21 век? Не, талантът му не е изчезнал, но актьорът направи някои грешни избори за филмите, в които да участва и това ще го преследва цял живот.

Джон Траволта напуска училище, за да започне бляскавата си кариера

Още откакто бил съвсем малък, Джон Траволта мечтаел да бъде актьор. Майка му, която била танцьорка, също насърчавала тази мечта и не се възпротивила, когато младият Траволта напуснал гимназията, за да преследва актьорска кариера.

В началото на 70-те години Джон Траволта е не особено успешен актьор, който има малки роли в телевизията и участия в театрални постановки. Всъщност един от първите сценични мюзикъли, в които участва, е сравнително новият „Брилентин“ – години преди да се появи култовият филм.

„Добре дошъл отново, Котър“
Снимка: Getty Images

Траволта става звезда през 1975 г., когато получава роля в сериала „Добре дошъл отново, Котър“, който продължава до 1979 г. и се радва на значителна популярност. Благодарение на известността си от сериала, Траволта започва да получава и по-големи роли, като тази във филма „Кери“ на Браян де Палма.

През 1977 г. го избират за главната роля в „Треска в събота вечер“, който става абсолютен хит и носи на Джон Траволта първата му номинация за „Оскар“. Танцовите движения на Джон Траволта стават толкова популярни, че младежи в цяла Америка ги имитират. Но ролята, която ще направи Джон Траволта световноизвестен, тепърва предстои.

Филмът „Брилянтин“ и защо принцеса Даяна нарече една от роклите си на името на Джон Траволта

През 1978 г. мюзикълът „Брилянтин“ се превръща в пълнометражен филм и в главната роля е избран именно Джон Траволта. Той вече е изпълнявал ролята на Дани Зуко на сцената, така че тя не е нова за него. Във филма си партнира с певицата Оливия Нютон-Джон.

„Брилянтин“ става международен хит и донася на създателите си забележителните за времето си 400 милиона долара (за сравнение, бюджетът на филма е бил 6 милиона). Джон Траволта става любимец на милиони зрители по целия свят.

Сцена от "Брилянтин"
Снимка: Getty Images

Една от почитателките на Траволта е принцеса Даяна, която през 1985 г. пристига на посещение в Белия дом и специално моли за възможност да танцува с Джон Траволта.

Танцът им остава в историята, а по-късно принцесата кръщава роклята си на името на Джон Траволта. Същата тази роля беше продадена на търг миналата година за над 280 милиона долара.

Между пробива си в киното и края на хилядолетието, Джон Траволта става един от най-търсените актьори в „Холивуд“. Той остава популярен дори след като участва в успешната, но заклеймена от критиците поредица „Виж кой говори“. През 1994 г. Куентин Тарантино го харесва за култовия си филм „Криминале“ и тази роля носи втората номинация за „Оскар“ на Джон Траволта.

Снимка: Getty Images

Актьорът обаче счита, че целият му успех се дължи на религията, която изповядва. Джон Траволта е член на Църквата на сциентологията и в края на миналия век решава да покаже уважението си към основателя на църквата като продуцира и участва във филм по негова книга. И от този момент нататък кариерата му тръгва надолу.

Повече за Църквата на сциентологията и филма „Бойно поле Земя“ може да прочетете на следващата страница >>>