След ягодите е крайно време да се обърнем с лице към кайсиите. Моментът е подходящ, тъй като вече са узрели, налели са се със сладостен сок, ухаят божествено и са готови за всякакви кулинарни експерименти. Запознайте се с едно сладко печиво, в което главната роля е отредена именно на този благословен плод – кайсията, за който някои диетолози дори твърдят, че е най-здравословният плод на земята.

Продукти:

1 кг добре узрели кайсии
200 г брашно
200 г тръстикова захар
2 пакетчета ванилова захар
Щипка бакпулвер
100 г масло
1 кг кашкавалена извара
5 яйца + 1 жълтък
1 пактече ванилов пудинг
Бурканче конфитюр от кайсии по желание

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, 50 г тръстикова захар, пакетче ванилова захар и бакпулвера, жълтъка, маслото и омесете на гладко тесто. 2/3 от него разточете на правилен кръг и го поставете в намазаната и поръсената с брашно тавичка. От останалата 1/3 тесто оформете лента – кант с ширина ок. 2 см и го разположете около вътрешната страна на тавичката. Оставете това тестено произведение да си почине 30 минути на студено.

Идва ред да смесите изварата, другото пакетче ванилова захар, 150 г захар и 5-те яйца. Добавете пудинга на прах и хубаво разбийте. Получената смес изсипете върху тестената основа. Отгоре подредете разрязаните на половинки кайсии с външната част нагоре. Сложете смело във фурната и печете 1 час на температура не повече от 175 градуса.

Готовият сладкиш, както по-горе споменахме, по желание облейте с разтопения кайсиев конфитюр.

Консумирайте добре охладено и с "мярка"! ;)