Често се казва, че очите са прозорец към душата на човека, но носът може да е задната врата към спалнята. Нови експерименти са установили, че хетеросексуалните жени всъщност могат да усетят кои ухажори са свободни и кои са заети, съобщава „Сайънс алърт“.

Експериментите показват, че нивата на тестостерон при мъжете могат едва доловимо да варират в зависимост от това дали са свободни или са в сериозна връзка. Все още не е ясно дали тези хормонални промени могат пряко да променят външния вид на човека или неговия аромат, но първоначалните експерименти показват, че това е възможно.

В проучването 82 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 35 години са помолени да оценят телесните миризми и лицата на хетеросексуални мъже. Половината от мъжете са били самотни, а другата половина са били в партньорски отношения. Всяка жена оценила 3 самотни и 3 заети мъже, избрани на случаен принцип от група от 89 анонимни участници. Изследователите дали на мъжете тениска, в която да се потят в продължение на 24 часа, а мъжете предоставили своя цифрова снимка в паспортен стил за експеримента.

Изследователите изрязали подмишниците от всяка тениска, които били съхранени в бутилка с винт, за да могат жените да ги помиришат. При подушването на анонимните мъжки миризми от бутилките, на участничките били задавани въпроси като "Колко ви харесва/не ви харесва тази миризма?" и "Колко секси е тази миризма?". След това лицата на тези миризми били представени на жените на случаен принцип. Когато разглеждали портретите, участничките оценявали мъжете по тяхната привлекателност, сексапил, интелигентност, лоялност, доброта, надеждност, мъжественост и дали изглеждат като добър партньор. В крайна сметка изследователите установили, че телесната миризма на самотните мъже миришела по-силно на всички жени, отколкото естествения аромат на мъжете, които са в партньорски отношения.

Проучване от 2010 г. например установява, че самотните мъже имат по-високи нива на тестостерон, отколкото заетите. Това не само ги прави по-конкурентоспособни в сферата на запознанствата, но и естественият мирис на телата им с високо съдържание на тестостерон би могъл да сигнализира на другите по недвусмислен начин за тяхната физическа годност, жизнеспособност и сексуална наличност.

"От еволюционна гледна точка за жените може да е изгодно да могат да откриват химиосигналите, които означават двойка, и в крайна сметка да избягват ухажването на заети мъже (особено с потомство) поради относително намалените ресурси, които те могат да предложат", пишат авторите на изследването.

Но има и друго обяснение, което е далеч по-малко привлекателно: Предполага се, че женените мъже имат по-добро здраве и хигиена от самотните мъже. Нещо повече, установено е, че някои състояния на физическото здраве водят до забележима промяна в телесната миризма. Храненето също може да промени до известна степен миризмата, пише БГНЕС.