Ако искате да ощастливите една жена, можете да й поднесете ароматно кафе или козметика с лавандула, защото това са едни от уханията, които радват най-много дамите.

Резултатите от проучването на "Sykes Holiday Cottages" сред 1500 души във Великобритания сочат още, че щастлив прави жените и ароматът на току-що измита коса, шоколадът, бебетата, изпраното пране и индийските ресторанти.

Девет от 10 анкетирани в изследването споделят, че някои аромати имат способността да ги връщат назад към ключови моменти в живота им, което ги прави щастливи.

Проучването установява и кои аромати правят мъжете щастливи, като сред най-любимите миризми на силния пол са тези на уиски, бекон, нов автомобил, камина и неделния обяд у родителите.

"Ароматът може да ви върне към определено събитие в миналото или да ви напомни за определен човек, като миризмите има уникален достъп до емоционалните центрове в мозъка, като задействат не само паметта, но и емоциите, свързани с паметта", коментира експертът по аромати проф. Тим Джейкъб от колежа по биологични науки към Университета в Кардиф.