Изследователи, изучаващи близо 200 000 галактики, определили средния галактически цвят като на кафе лате. Говорейки за цветове, знаете ли, че някои хора страдат от хромофобия - определен цвят ги плаши и дори се паникьосват! Но що се отнася до храната, испанските учени пък установяват, че вкусът й зависи именно от цвета на ястията. Затова, колкото повече цветове в чинията – толкова по-вкусно и полезно. Важно за организма ни е на ден да консумираме плодове и зеленчуци поне в 3 различни цвята. Пролетта идва с богатството от нюанси в градините, така че това става по-лесно. В пролетния брой на списание BILLA Кулинариум* ще откриете много рецепти с първите пролетни зеленчуци, а и ще усетите аромата на великденската трапеза.

Витамините са изобилни в различните плодове и зеленчуци. Това е ясен знак колко са ни нужни. Природата го е измислила добре, нали? Ето кои от тях можем да открием в различните зеленчуци и кой цвят за какво отговаря.

Зелено

Зеленото е цветът на свежестта и жизнеността. Той е и изключително успокояващ и релаксиращ. Ще го откриете в зеленолистните – салати, кейл, лапад, коприва, киселец, спанак, в броколитe и брюкселското зеле, зелените чушки, зеле, краставици, кивито, зелените ябълки и др. Колкото по-тъмен е цветът на плода или зеленчука, толкова по-наситен с витамини е той. От страниците на BILLA Кулинариум може да разберете кой зеленчук в този цвят царица Нефертити е наричала „храна за боговете“. А на последната му страница ще намерите талони, с които можете да закупите с отстъпка различни продукти в BILLA. Щом е вкусно и цветно, защо да не е и изгодно? 

Оранжево

Оранжевият цвят е топъл и приятен. Създава усещане за уют и подобрява апетита. Оранжевите храни са богати на витамин С. В своя органичен вид той е открит през 30-те години на миналия век от унгарския учен д-р Алберт Сент-Дьорди, за което през 1937 г. получава Нобелова награда. Витаминът не може да се натрупва в тялото, следователно имаме нужда от ежедневни свежи дози от него. Съдържа се в оранжевите портокали, мандарини, маракуя, кайсии, тиква, моркови и др. При обработка на храните, част от полезните им свойства се загубват. Затова е препоръчително да ги хапвате свежи и сурови. Но за да вкарате повече от тях в менюто си, неизменно се налага да ги сготвите. В мобилното приложение BILLA Кулинариум може да откриете над 300 видеорецепти, включително и с тези продукти. Свалете го напълно безплатно и лесно за Android от тук, както и за iOS.

Червено

Червеното е цветът на страстта.  При зеленчуците той е знак за наличието на витамини А, К, С, ликопен, манган, фитовещества и др. Отрупайте масата си с червени чушки, цвекло, чили, домати, репички, червен лук и зеле, нар, ябълки, шипки и др. Червените чушки, така добре познати и обичани в българската кухня, ще направят всяко ястие по-сочно, вкусно и с цветен акцент, за радост на очите. Салатата от домати е класика, но защо не опитате да добавите зеленолистни, зелени подправки, направени на песто, или да хапнете зеленчуците на сурова супа, смути или дип?

Експериментирайте - повече цветове в чинията, по-апетитна и полезна храна! Кошница с цветни зеленчуци от BILLA в кухнята и списание BILLA Кулинариум на масата в хола може да са дозата свежест и качество за очите и небцето ви.

*Най-тиражираното и най-продавано кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.