На всички ежедневно ни се случва да изпитваме вина за изхвърлянето на килограми плодове и зеленчуци, които при правилно съхранение, най-вероятно щяхме да изконсумираме. Една от основните причини за изхвърлянето е това в какво ги държите и къде точно.

Купите за плодове и зеленчуци обикновено са големи и удобни съдове, в които бързо разтоварваме и нареждаме покупките. Но това може да е разковничето на проблема.

Първо и най-важно правило при съхранение е да не смесваме плодове и зеленчуци на едно място. Дори и плодове не е препоръчително да бъдат смесвани, защото бананите, авокадото и прасковите са известни с това, че отделят етиленов газ, който ускорява процеса на зреене на останалите плодове и зеленчуци, които са в купата.

Вместо да използвате купа за плодове и зеленчуци, съхранявайте ги в хладилника – за тези от тях, за които е препоръчително.

Снимка: istockphoto.com

Така например може да изчакате авокадото, мангото, ябълките и доматите да узреят добре, след което да ги преместите в хладилника, за да забавите процеса и да не се налага да ги хвърляте.

Зелената салата пък може да съхраните свежа, като измиете листата, сложите ги в контейнер, поставите отгоре няколко листа кухненста хартия и затворите плътно със стреч фолио.

Зелените подправки може да сложите в чаша с няколко сантиметра вода. Така те ще останат свежи за по-дълго.