Храната може да оправи настроението на човек два пъти -  веднъж с готвене и втори път с хранене. Има хора, които са родени таланти в кухнята и много други, които са им благодарни за това. Те обичат както да готвят, така и да се хранят. Те са готвачи, които не излизат от магазина без нещо вкусно, или без нещо полезно за кухнята. Ако познавате такъв човек, можете да го изненадате с малко по-различен коледен подарък – нещо, което определено няма в своята кухня. Ето и нашите предложения: 

Машина за пуканки

Студените дни предразполагат към филмови маратони, а те - към купа с топли пуканки. И най-големите и претенциозни кулинари отделят от времето си за малкия екран. Микровълновите се справят с това да изпукат пуканки за този момент, но машините за пуканки го правят по-бързо и по-здравословно. Те работят с горещ въздух и създават хрупкави, топли пуканки. 

Цена: около 40 лв.

Стъклена кухненска дъска

Кухненската дъската звучи изтъркано, но не е. Всеки готвач има нужда от дъска за рязане, но не всеки е щастливец с правилната. Пластмасата и дървото поемат много от аромата на продуктите, а масово кухненските дъски са от такива материали. Случвало ли ви се е да режете лимон и той да има вкус на лук или чесън? Да, това е неприятен ефект, който отсъства при стъклото. То е лесно за отмиване и не „запомня“ миризмите. Друг плюс е, че ножът не се разписва с драскотини по стъклото, както при обикновената дъска. Не забравяйте и че сме в ерата на тъчскрийн екраните и на пазара има интерактивни стъклени дъски за рязане, които напомнят таблет или телефон. Ако искате да придадете по-съвременен облик на кухнята на вашия кулинар, определено трябва да се насочите  към стъклената кухненска дъска, която имитира таблет. Интересно е, удобно, модерно и практично.

Цена: около 20 лв. 

Лепяща се черна дъска

Всеки талантлив готвач обикновено е и голям експериментатор. Всеки експеримент пък носи нови познания или рецепти. От полза ще е да има средство, на което да се нахвърлят новите вкусни идеи или рецепти. Някои кулинари имат проблем със зареждането на хладилника – ето и решението в един списък, залепен на вратата на хладилника им. Тази лепяща се черна дъска може да се постави върху стени, врати и всякакви гладки повърхности (включително уреди). Тя е дълга почти метър на два и формата й може да се променя, като се изреже както е нужно. Не забивате пирони и не рушите стени. Писането е по старата тебеширена традиция, а чистенето - с мокра гъба или кърпичка.

Цена: около 20 лв.

Електрическа кутия за обяд

Всеки истински кулинар предпочита домашно приготвената храна. Не винаги обаче има възможност да се храни по този начин. Спасението идва в кутиите за обяд. Ето и едно малко по-съвременно предложение – електрическа кутия за обяд. Тя може да притопли ястието или просто да запази неговата температура. Може да се използва като обикновена кутия за обяд или да се включи удобното електрическо кабелче и да се превърне в практична мини микровълнова. Предоставете този удобен избор на един кулинар и е много вероятно, че той да носи обяд и за вас.

Цена: около 70 лв. 

Домашна машина за захарен памук

Сладкото изкушение на захарния памук, е свързано и с детските спомени от панаирите и парковете. Една домашна машина за захарен памук ще даде възможност на всеки домакин да върне гостите си в детството със своя оригинален десерт. Това е един различен подарък, който би усмихнал всеки любител на готвенето, храната и партитата. Употребата е изключително лесна и за по-малко от минута, една лъжичка захар се превръща в сладък памук.  Дори и вашият човек да не обича захарния памук, то гостите му ще го заобичат повече!

Цена: около 60 лв. 

Специална вилица за спагети

Предполага се, че любителите на спагети и готвене нямат затруднения с клечките. Но дори и да е така, защо да се хаби толкова енергия, докато се яде? Вилицата за спагети е обикновена вилица, чиято глава се върти. Подарък, който улеснява любителите на италианската кухня многократно. 

Цена: около 15 лв. 

Дигитална кухненска везна

Има рецепти, които не изискват прецизност, а доверие в усета на готвача. Но има и рецепти, при които не се действа на око. Именно заради вторите, добрите готвачи задължително имат везна в кухнята си. Дигиталната кухненска везна винаги ще влезе в употреба. Тя може да мери милилитри и литри, както грамове и килограми. Очевидно тенденцията за модерната визия в кухнята се засилва и пазарът предлага везна, която да имитира таблет.  

Цена: около 30 лв. 

Ножица с 5 остриета

Готварската ножица за месо или обикновената готварска ножица са популярни. Какво обаче ще каже един готвач за ножица с 5 остриета? Веднага ще си представи бързото и лесно рязане на подправките за обедната супа. Пресните подправки добавят свежест, а тази ножица - бързина. Спокойно, ще е вкусно и безопасно в ръцете на подходящия човек!

Цена: около 6 лв. 

Невъзможен пъзел в бутилка „Мляко“

Логическото мислене е важно за всеки, включително за готвачите. Ето един прекрасен вариант да развиете логиката на любителя на храна и да го научите на търпение. Феновете на млякото ще се зарадват на пъзела, който е поставен в стъклена бутилка от мляко. Той изисква стабилни нерви, защото се реди единствено по формата на елементите. Картинката все пак е един литър бяло мляко!

Цена: около 20 лв.  

Мини кухненска горелка

Карамелизираната захар е лесно постижима с кухненска горелка. Не всеки кулинар има това в своята кухня, а е полезно. Може да се използва при приготвянето на множество ястия, най-вече на сладкиши. 

Цена: около 13 лв.  

Не забравяйте обаче, че е рядкост някой да хареса подарък като комплект тигани или тенджера под налягане за Коледа. Ако избирате за половинката си - подарете й нещо друго. А тенджерата подарете без повод!