Джейми Оливър е онзи русокос симпатяга, който доказва, че любовта минава през стомаха не само на мъжете. Готвачът от Есекс трупа кулинарен опит в Англия, Франция и дори Авастралия и Нова Зеландия. От 2004 г., освен че готви, успешно отглежда плодове, зеленчуци и подправки в оранжерията си в Есекс. Любовта му към органичното градинарство го вдъхновява за още по-интересни рецепти, в които използва именно собствената си продукция.
Но освен експериментите има някои традиционни основни ястия, сосове и салати, от които всички се интересуват. Не толкова какви са съставките, а каква е тайната за перфектното им приготвяне. Защото винаги има нещо малко, но важно, което само готвачът знае.
Когато приготвя домашна майонеза, Джейми използва заоблена купа, която застопорява със сгъната кърпа. Така съдът е стабилен и не се мести. Майонезата разбива на ръка, което противно на повечето предположения, не отнема много време.
Използва два жълтъка, които предварително са отделени. Разбива ги с телена бъркалка.
Майонезата може да се обогати с 2 ч. л. горчица, след което бъркането продължава. Да, спасатор може да стане доста по-бързо, но разбиването на ръка позволява да усетите по-добре консистенцията на продукта.
Тайната на Джейми Оливър за перфектната домашна майонеза добавянето на олиото капка по капка.
Ако мазнината се добави твърде бързо, съставките ще се разделят една от друга. Затова сипвайте мазнината на капки. За Джейми правенето на домашна майонеза е възможност всеки да изяви учения в себе си. Олиото се добавя бавно, като междувременно енергичното бъркане продължава около 3 минути.
Когато по-голяма част от мазнината вече е усвоена, може да сипете оставащата на тънка струйка малко по-бързо от в началото.
Когато майонезата леко се сгъсти и стане лепкаво-пухкава консистенция, се добавя лимонов сок или оцет. Може да се направи комбинация и от двете.
Бъркането, разбира се, продължава. Киселината известлява цвета на майонезата. Овкусете с малко сол и черен пипер.
Готовата майонеза е цветна, пухкава и богата на вкусове и аромати. Тя може да се съхранява в стъклен буркан в хладилника 1 седмица.