Преди интересът към растителните масла да нарасне главоломно, консумирането на животински мазнини не беше съпроводено със страх за здравето. В наши дни магазините са пълни с модерни алтернативи на животинската мазнина като кокосово масло, олио от макадамия, авокадово масло и т.н.
Диетоложката Джо Травърс от Британската диетична асоциация обаче препоръчва връщането на свинската мазнина на трапезата. Стари изследвания свързват ненаситените мазнини със сърдечно-съдови заболявания, по-новите изследвания показват, че храненето със здравословни ненаситени мазнини всъщност може да подобри здравето на сърцето. Това кара Травърс да заключи, че консумацията на свинска мас може да се окаже по-полезна за здравето, отколкото на масло.
"Свинската мас всъщност съдържа много от мононенаситените мазнини, а това е сърцето на здравословна мазнина", обяснява Травърс пред Food Unwrapped. "От тези видове мазнини ние се нуждаем много повече , отколкото маслото може да ни осигури."
Препоръката е да се купува висококачествена свинска мас от ферми, които отглеждат свободно свине. Здравословният избор все пак диктува да се използват само малки количества растително масло, мас или гхи.
Водещият специалист по хранене Харли Рианон Ламбърт заявява пред The Independent: "Да кажем, че една храна е по-добра от друга. Скорошни проучвания установиха, че яденето на повече мононенаситени мазнини изобщо не увеличава риска от сърдечни заболявания. Въпреки това най-важно е да се съобразяваме с размера на порциите. Разликата между свинската мас и маслото е, че свинската мас се състои от 50% мононенаситени мазнини, докато маслото е около 32%.".