Лятото дойде и донесе със себе си жегите. През най-топлите часове от деня се чудим как да се разхладим и най-често прибягваме към свежи напитки. Но какво да хапваме, за да не ни става още по-тежко в горещото време? Естетсвено, най-добрият избор са салатите. Често обаче те не успяват да ни заситят. Ето защо ние ви предлагаме няколко рецепти, които освен със свежест ще ви заредят и с нужните хранителни вещества.
Започваме с любимата ни лятна „селска“ салата. За нея ще са ви нужни розови домати, краставици, маслини и сирене. За да я направите по-засищаща, добавете варива като нахут или червена леща. Те ще ви набавят нужни въглехидрати и ще ви заредят с протеини. Ако това не ви е достатъчно, авокадото също добре се разбира с тази комбинация от зеленчуци. Колкото до дресинга, заложете на класиката със зехтин и сол.
Продължаваме с лятно табуле. За него ще са ви нужни: зехтин, предварително сварен булгур, лимон, магданоз, мента, репички и краставица. Накълцайте магданоза и ментата и ги овкусете със сока от 1 лимон и няколко лъжички зехтин. Оставете настрани да попият вкусовете и нарежете краставицата и репичките. Към магданоза и ментата добавете булгура и зеленчуците, после разбъркайте хубаво. Овкусете със сол. Към тази салата можете да добавите индийска смес от подправки „масала“, която ще придаде леко лютив и ориенталски вкус.
Салата с домати и моркови е следващата хапка свежест, която ще ви отърве от жегите. Тази салата е много лека и са нея ще са ви нужни разноцветни чери доматчета (може и обикновени), морков, зелен лук, тиквени семки, зехтин, горчица и мед. Нарежете доматите и лука и настържете ситно морковите. В купичка смесете 1 ч.л. горчица, 3 ч.л. зехтин, 1 ч.л. мед и малко сол на вкус. Смесете дресинга и зеленчуците, а отгоре поръсете със тиквените семки.
Шопска салата с песто от магданоз е следващото ни предложение. За тази салата ще ви е нужен много магданоз (минимум 3 връзки), розови домати, краставица и за да направим нещата по-интересни, вместо обикновено краве сирене, добавете моцарела. За пестото измийте магданоза и отделете листата от дръжките, след което ги сложете в блендер. Към тях добавете сока на половин лимон, ½ ч.ч. зехтин, сол и черен пипер на вкус ¼ ч.ч. орехи. След хубаво блендиране добавете половината от получената смес към вече нарязаните зеленчуци и моцарелата. Остатъка от магданозеното песто можете да запазите за следващият път, когато правите тази свежа салата.
Продължаваме с лека салата със спанак и ягоди. За нея ще са ви нужни спанак, ягоди, ечемик, пармезан, орехи, мед, горчица и зехтин. Направете си медено-горчичен дресинг като на салатата с домати и моркови. Сварете ечемика и го прецедете. Нарежете спанака, ягодите и орехите и смесете всичко хубаво в голяма купа.
И решихме да завършим с лятна салата с диня и фета сирене, която освен много свежо настроение, ще зарадва и небцето ви с любимата комбинация от сладко и солено. За нея ще са ви нужни диня, фета сирене (с моцарела също е много вкусно), лимонов сок, мед, сол, зехтин и мента. Нарежете динята на кубчета и се постарайте да отделите семките. Накълцайте и ментата и я добавете към дресинга от зехтин, лимонов сок, мед и щипка сол. Нарежете на купчета и сиренето и смесете всичко добре в купа. Воала – свежест в чиния!