Тези красиви соленки се оформят с дъното на чаша. Те са чудесна следобедна закуска за децата - полезни и хрупкави. 

Продукти:
100 мл зехтин,
100 мл вода,
брашно от лимец, колкото поеме

Снимка: Росица Николова

Приготвяне

От трите съставки се омесва меко тесто. Завива се в свежо фолио за съхранение и се слага в хладилника за един час. Когато го извадите, по повърхността може да е избило малко от зехтина. Това не бива да ви притеснява.

Разточете върху гладка повърхност коса с дебелина около сантиметър. Изрежете фигурки.

Не е нужно да набрашнявате плота и точилката, защото зехтинът в тестото не позволява то да залепва.

За по-богат вкус може да разделите тестото и в различните топки да добавите съответно нарязани на ситно сушени домати, орехи и розмарин

Изрязване и украсяване с чаша

С чаша може да изрежете кръгчета от тестото, а с релефното дъно да й направите украса. Това е най-простичкият и ефектен начин за оформяне на сладки - 2 в 1.

Снимка: Росица Николова

Може да използвате различни чаши - и като форма, и като декорация. Ако имате чаши със страничен релеф (по стените), може да ги използвате като точилка - да ги търкаляте по цялото тесто, докато се отпечатат формичките, а след това да изрежете.

Снимка: Росица Николова

Соленките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути.