19 готвачи, 9 ресторанта, 9 държави, 1 пътуване - на 22 май започва кулинарно-културната обиколка из Балканите, част от Тера Мадре Балкани. Различните държави от региона ще представят своето богатото гастрономическо наследство. Уникалните ястия от продукти, характерни за страните, ще бъдат съвместна работа на балкански и брюкселски готвачи.
Българското кисело мляко от 4 български автохтонни породи ще бъде представено в различни форми. В ястията ще се комбинират и с други традиционни български храни, характерни за сезона.
Шеф Георги Бойковски, който ще готви за България, заедно с Denis Delcampe, прави нов прочит на традиционни ястия и продукти през методите на съвременната гастрономия. Професионалният му опит включва ресторанти като Bouquet, EspaiSucre, Roca Moo by Roca brothers, Барселона; Diverxo, Мадрид; Cosmos и Bulgar, София.
България в чиния - ето какво ще бъде менюто, с което ще бъде представена България в Брюксел
# Шот таратор от козе мляко на български дългокосмести кози
# Поширани яйца в гнездо от прясно козе сирене и биволско кисело мляко от порода "Мура Бъфало"
# Тарт със спанак и кисело мляко от каракачански овце
# Цедено кисело мляко (от родопски говеда) с мед, орехи и сезонни плодове
Презентацията е съвременна, красива и съдържателна. Може би е крайно време да се поотърсим от шопската салата и тройката с гарнитура на "Балкантурист", нали?
Терра Мадре Балкани се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, което поставя специално внимание на страните от Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Петото издание на Тера Мадре Балкани е организирана от Slow Food Балкани, заедно членове на Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния.