Козето месо е едно от най-здравословните червени меса. Освен това то е с много добър вкус. Въпреки това потреблението на козе месо е сравнително малко - около 6% от потреблението на червено месо в световен мащаб. Най-често се консумира в Судан и в Китай.
Козето месо се приготвя по различни начини в различните краища на света и ако сте достатъчно кулинарно любопитни и отворени за нови вкусове, може да опитате супа от козя глава в Ямайка, бургер кабрито в Португалия или цяла печена коза в Гърция.
Много от хората не ядат козе месо, защото го считат за жилаво. Всъщност жилавост може да придобие всяко месо или морски продукт, ако не бъде обработен по подходящия начин. Следователно консистенцията не зависи само от вида на месото, а от начина, по който е сготвено. Във Венесуела приготвят козето месо с китайски оцет и лук, във Виетнам - с много лимонена трева, в Ливан - с кисело мляко и плодов хляб. И в трите случая става дума за крехко месо, което се консумира лесно. В тези държави козите се отглеждат в почти всяко домакинство, защото животните са издръжливи на климатичните условия и не особено богатата растителност за паша.
Козите могат да се изхранват с растителност, която другите животни пренебрегват, както и да стигнат до места, които са труднодостъпни. Когато се отглеждат във ферми, козите имат и особено специфична роля по отношение на екологията там. Те могат да се изхранват с тревата, която другите животни са изпотъпкали, както и с листа на храсти или дървета, които другите не ядат.
Козето месо съдържа 72% от наситените мазнини, които има в пилешкото, и само 16% от наситените мазнини от говеждото месо. То е чисто месо, което лесно се усвоява от организма. То е с най-високо съдържание на желязо (3,3 мг/100г), в сравнение с телешкото (2,9 мг/100г), свинското (2,7 мг/100г), агнешкото (1.4 мг/100г) или пилешкото (1,5 мг/100г).
Козето месо мирише! Това е проблем за други хора, които рядко или никога не го консумират. Според Брус Уайнщайн, автор на готварската книга "Коза: Месо, мляко и сирене" вкусът на козето месо е нещо средно между свинско и тъмно пилешко месо. Козето месо съдържа много минерали и ароматни съединения, които го доближават до миризмата на агнешкото. То лесно се комбинира с други продукти, защото вкусът му е лесно приспособим. Най-лесният начин да се научите да ядете козе месо е като го приготвяте по начин, по който обичате да хапвате друго месо. Ако правите бургери с телешко месо, защо не го замените с агнешко. Ако често правите пиле с ориз, защо не опитате вместо бутчета да сложите ярешко?
Козето месо трудно може да бъде намерено в супермаркетите у нас. Причината е, че козите не се отглеждат в толкова големи размери, че да задоволят този голям пазар. Такова месо може да откриете на фермерските пазари или директно от производител. Едни от най-известните козеферми са - "Халалица", "Cottage Farm Alino", "Котел", "Димови", "Агро Юстина" и др.