Чушки или пипер? Кое е правилно да използваме, когато говорим за хрупкавите, разноцветни зеленчуци с форма на фунийка?
Пиперът – независимо дали става дума за зеленчука или за подправката, е от раздел Покритосеменни. С приликите обаче до тук. Разликите – зеленчукът е от семейството Картофови, а другото от семейство Пиперови (Solanaceae). Ако оставим нещата така, ще заприлича на сапунен сериал, в който семейство е много разтегливо понятие и не се знае кой е баща, син и дали любовникът не е братовчед. Затова да дадем още малко пояснения.
Думата „чушка“ е старобългарска и се изписва по следния начин чешоуıа. Така се обозначава шушулката, чиято форма наподобява зеленчука. Всъщност „чушка“ се използва за плода, даден от едно растение – за грах, фасул, и др. В този смисъл, ако искате винаги да ви разберат правилно, е по-добре да използвате „пипер“, отколкото „чушка“.
Подправката пипер е позната по българските земи много след като с нея се запознават и я използват в Азия и Африка. Наричан е „черно злато“, защото освен, че овкусява храната, е и лекарство срещу много заболявания.
Независимо как ги наричаме, чушките са едни от любимите зеленчуци на много българи и са основен продукт в българската кухня. Ароматът на печени чушки е стопява различията и обединява село и град, тенекията на двора и чушкопека на терасата, млади и стари, майстори и новаци в кухнята. Представяте ли си лято и есен без онзи вълшебен аромат, който се отделя от зеленчука, когато огънят облизва тялото му? Ципата покафенява, свива се и в един момент със съскащ звук се пука.
В България са разпространени най-вече зелената, червената и жълтата чушка. Отглеждат се още бели, оранжеви и лилави.
Защо да ядете поне по 2 чушки на ден?
# В тях има витамин С, който е 3 пъти повече от количеството в лимоните и магданоза. Червените и оранжевите чушки съдържат 30 пъти повече каротин от зелените.
# В 100 г чушки има 10 мг калций, 13.2 г магнезий, 24 мг фосфор, желязо и калий. Цинкът в една чушка е 2 пъти повече от този в една краставица или стрък маруля и цели 4 пъти повече от цинка в динята. Този елемент е особено полезен за имунната система.
# Богати са на витамин А, който е особено полезен за кожата и косата. Ако сте пушач, задължително хапвайте поне по 2 чушки на ден. Дефицитът на витамин А при пушачите е водеща причина за развитие на белодробен емфизем.
# Чушките са незаменим доставчик на витамин В и фолиева киселина. Те балансират хомоцистеина, чието високо ниво може да доведе сърдечен удар и инсулт.
# Лютите чушки горят калории и са много добър съюзник в борбата с излишните килограми.
Вкусни рецепти с чушки