В първия епизод на MasterChef България Chef Петър Михалчев връчи своята златна престилка на витнамката Куин Чан заради невероятната й речна супа с раци. Така той изпрати участничката директно в елитната 16-ка на най-добрите хоби готвачи. 26-годишната азиатка накара Chef Андре Токев и Chef Силвена Роу да си сръбнат с удоволствие от нейното ястие, спазвайки източната традиция за висока оценка на вкуса. Във Виетнам, ако дегустирането на супа или друго ястие е съпроводено с шумно сърбане, това е знак, че е много вкусни. 

Умелата готвачка Куин сподели, че още от малка вярва, че да готвиш е магия, а дървените клечки, които винаги използва, докато го прави, смята за „вълшебни пръчици“. Тя живее в България от 12 години, мечтае да има свой виетнамски ресторант и да пренася гостите си в друг свят чрез своите ястия.

Бяла престилка и място в състезанието MasterChef спечели метъл вокалистът Добромир Ганчев, който поднесе на журито екзотично филе от кенгуру и накара Chef Михалчев да го определи като един от сериозните претенденти за титлата и голямата награда от 100 000 лева.

28-годишната Елени Александрова получи своята престилка с апетитни равиоли с активен въглен и мечтата си за ресторант в България.Мартин Методиев изнесе своеобразен MasterClass за приготвянето на лаврак с пюре от грах и винена пяна. Той обеща на журито и зрителите на bTV, че прецизното филетиране, познаването на различни техники и естетичното аранжиране на храната, с които заслужи трите „да-та“, са само началото на едно вълнуващо приключение.