Яйчената черупка е с дебелина 0,5 мм и е изградена от няколко слоя. Здравината й зависи от здравето и възрастта на кокошката, храната, която е приемала, начина, по който яйцето се съхранява и т.н.
Има много фактори, свързани с постигането на перфектното счупване - вида на инструмента, който се ползва, скоростта и ъгълът на удара, силата и доброто последващо движение.
За да постигнете най-добри резултати, трябва да държите яйцето в дланта си със заострен край към върховете на пръстите. След това трябва да го разполовите с нож, удряйки по средата на яйцето. Движението на китката наподобява хвърляне на въдица за риболов.
Тази техниката създава ударна сила, при която от ръба на ножа се създава достатъчно високо налягане, за да се разруши черупката с минимални пукнатини от двете страни на линията на удара. По този начин се намалява риска в сместа да паднат частици от черупката.
Съвършенството на метода обаче зависи и от вида и състоянието на яйцата – при по-големите яйца, които идват от по-старите птици, и яйцата, съхранявани дълго време, имат по-голяма опасност от неправилно счупване на черупките. Най-добри резултати се постигат с пресни яйца, със средни размери.
Най-добрият начин за съхраняване на яйцата е в кутия, при постоянна температура, далече от пряка слънчева светлина - за предпочитане в хладилника.