Всеки любител на пътешествия знае, че ако пропусне да хапне нещо традиционно, то все едно никъде не е бил. Кухнята може да разкрие много за темперамента и културата на местните жители, както и да поглези небцето ни по напълно нов начин. Съвсем естествено се появяват множество музеи свързани с кулинарните особености на даден регион или просто, защото някое вкусно изкушение си има достатъчно фенове (като шоколада). Предлагаме ви няколко музея, с които ще се информирате и ще огладнеете.

Музей на киселото мляко, България

Баницата не върви без айрян, а айрянът не може без кисело мляко. "Музеят на киселото мляко" се намира в с. Студен извор, което е съвсем близо до град Трън. Помещава се в родния дом на д-р Стамен Григоров, който е откривателя на бактерията "бацилус булгарикус". Ако искате да се запознаете с историята на киселото мляко, с което почти всеки българин зарежда хладилника, то можете да го направите единствено там. Работното време е от сряда до неделя между 9 и 18 часа. 

Адрес: 2488 Студен извор
Вход: Пенсионери и учащи - 1 лв., възрастни - 2 лв. (за групи от над 20 човека - 1 лв., а беседата е само на български език)

Снимка: Facebook//Фондация \"Д-р Стамен Григоров\"

Музей на сиренето, Холандия

Намира се в самата столица и не предлага просто дегустация на сирена, а ни запознава с историята на холандското сирене. Музеят "Amsterdam Cheese Museum" се управлява двамата млади предприемачи Хенк и Едуин, които имат богат опит в света на специализираните сирена. Музеят е отворен от 9 сутринта до 20:00 часа. 

Адрес: Prinsengracht 112, Amsterdam, Netherlands
Вход: свободен

Снимка: www.cheesemuseumamsterdam.com

Музей на шоколада, Белгия

Намира се в Брюксел и е създаден от две семейства, които са страстни фенове на шоколада и какаото, за което благодарим. Става дума за фамилията Ван Лидер - Драпс (The Van Lierde - Draps family) и фамилия Ван Бел (The Van Belle family). Първите са създателите на "Brussels Museum of Cocoa and Chocolate", а вторите на "шоколадови" музеи в Париж, Прага и Мексико. Двете семейства се срещат и през 2014 г. създават "Choco-Story Brussels". Посетителите се разхождат свободно из изложбените зали, а по желание могат и да дегустират някои изкушения.

Адрес:  Rue de la tête d'Or 9-11, 1000 Bruxelles (Музеят се мести и откриването на новото място ще е на 15.02.2019 г. )
Вход: 10 евро

Музей на джелатето, Италия

Ако следите добре bistro.bg, то знаете, че има разлика между сладолед и джелато. Тя е скрита в съставките, температурата на сервиране и технологията на приготвяне. Музеят "Gelato Museum Carpigiani" е открит през 2012 г. и идва в помощ на всички фенове на джелатето и джелатерите, които учат в "Gelato University Caprigiani". Няма да ви говорим повече, а направо ще ви кажем, че ако имате път към Италия, то ще е чудесно да се отбиете в град Карпиджани (Carpigiani).

Адрес: Via Emilia 45, Anzola dell'Emilia
Вход: няма информация

Музей на прошутото и пармезана, Италия

Родният град на прошутото е италианското градче Парма, а музеят се намира в градчето Лангирано (Langhirano). Прошутото се правело от месото на специална порода прасета, които се хранели с остатъците от производството на сиренето пармезан. В сградата на музея "Museo del prosciutto e dei salumi di Parma" са се продавали говеда, чието бъдеще е било да се превърнат в прошуто... Задните бутове на животните се натривали със сол и се оставяли да съхнат около 10 месеца. Ако искате да научите повече и Италия е вашата дестинация за това лято, то смело напред към околностите на град Парма. 

Адрес: Via Fabio Bocchialini, 7, 43013 Langhirano PR, Италия
Вход: с дегустация 6 евро, а без такава е 5. 

Снимка: prosciuttodiparma.museidelcibo.it

Музей на пастата, Италия

Намира се в градчето Колекио (Collecchio), което отново е в района на провинция Парма. Музеят ни запознава с технологията за приготвяне на паста и с нейната история. Как да ни говорят за паста, без да споменат пшеницата? В "Museo della Pasta" можем да видим как се е приготвяла домашната паста с помощта на ръчни мелнички, с които се е смилала пшеницата и още италиански кулинарни "тайни".

Адрес: Str. Giarola, 11, 43044 Collecchio PR, Италия 
Вход: с дегустация 6 евро, а без такава е 5. 

Снимка: pasta.museidelcibo.it

Музей на сладоледа, САЩ

Намира се в Сан Франциско и силно се различава от традиционните музеи - пълен е с артинсталации и мотивира посетителите да качват снимките си от там в социалната мрежа Инстаграм. Открит е през 2016 година и неговата цел е да стимулира интерактивно всички свои гости, да им дава забавление и да им напомня за всичко хубаво, което свързват със сладкия лед. 

Адрес: 1 Grant Ave, San Francisco, CA 94108, Съединени щати
Вход: около 40 долара 

В Италия има музей на пицата, на домата и на виното (и всичко това, отново в близост до провинция Парма)... Кулинарните музеи се увеличават и се надяваме това да продължава. Ние ви споделихме нашите фаворити, а кои са вашите?