Един интересен продукт, представен на Фермерския пазар, ни направи впечатление. Решихме да го тестваме и да споделим мнение.
Пастетът от конско месо е продукт на ферма "Странджа". Мястото се намира в Странджа планина, село Факия. Там се отглеждат около 400 коня, както и други фермерски животни. Хранят се с естествена паша, като според информацията за фермата, не се използват никакви хранителни добавки или антибиотици.
Конското месо определено е сред екзотичните и не толкова характерни за консумация продукти в България. В магазинната мрежа могат да се намерят най-вече колбаси, судржук и пастърма. Точно това провокира и интереса ни към този продукт. На етикета четем и съдържанието на бурканчето от 230 г, с което се сдобиваме - българско охладено конско месо (70%), черен дроб от ЕПЖ (17%), фермерско краве прясно мляко, кромид лук, готварска сол и микс от подправки.
Вкус
Вкусът му е плътен, основен, определено се усеща най-вече самото месо, а подправките са съвсем леко загатнати.
Консистенция
Като консистенция е лек, размазва се лесно на филийка. Не е с гладкостта, с която сме свикнали на повечето пастети в магазините. Фин е, но едновременно с това по-зърнист от традиционно. Намазан върху филийка, не попива в хляба, а стои като отделен слой, което е следствие от по-ниската мазнинност. Конското месо е бедно на мазнини, но богато на протеини.
Обработката на месото става по хуманен метод. В описанието на фермата определено ни направи впечатление и фактът, че се използва методът халал - термин, обозначаващ позволените неща и дейности според исляма. За да бъде месото „халал“, е необходимо животното да бъде заклано по специален начин, различен от прилагания в индустриалните кланици.
Какво казаха децата
Вземаме предвид мнението на децата, защото те са открити и директни. Пастетите са една от любимите им храни, защото са лесно смилаеми и се предлагат, намазани на филийка, което е предпочитан от тях начин за консумация. Споделяйки, че този пастет е от конско месо, се сблъскахме с учудена детска физиономия и очакваната реплика "О, горкото конче!" От детската аудитория пастетът не беше харесан и на вкус.
Цена
Цената на буркан от 230 г пастет от конско месо е 7.80-8 лв. Може да се открие в специализираните магазини за био и чиста храна, фермерски пазари, както и в сайтове за автентични български храни и еко продукти. В сравнение с повечето пастети, предлагани масово в магазинната мрежа, цената е висока. Но не бива да забравяме да сравним и качеството на месото първоизточник, а в това отношение този конски пастет определено взема сериозна преднина. За сравнение някои варианти на био сицилианско песто от босилек поддържа двойно по-висока цена от продукта, който тествахме.