В сезона на печените тикви използваме плодовия зеленчук за много неща - от супи и яхнии, до десерти. не пренебрегвайте обаче и тиквените семки. Много хора ги изхвърлят, считайки ги за досаден пълнеж. Но те са особено полезни.
Те могат да осигурят на организма нужните цинк, фосфор, калций, калий, магнезий, витамините А, Е, С, К и от групата В. Богати са на фитостероли, растителни биохимични вещества със структура, подобна на холестерола, които понижават нивото на лошия холестерол (LDH) в кръвта. Благодарение на съдържащите се феноли, тиквените семки притежават антихепатотоксичен и антитуморен ефект.
Тиквените семки подхранват мозъка и стимулират паметта. Те съдържат триптофан, който след консумация в организма се превръща в серотонин. Той подобрява настроението и съня.
Ако детето ви има глисти - дайте му тиквени семки.
Лекарите препоръчват децата да изяждат на гладно по 80 грама семки, смесени с мед. При възрастните количеството е 250 г.
Тиквените семки се използват успешно и при профилактика на бъбречни камъни и цистит.
Ако имате анемия или проблеми с изхождането, вземайте по 1 ч. л. тиквено масло. То действа като меко слабително средство.