Идеята на НАСА за приготвяне на храна от въздух вече е реалност. Новият продукт е протеинов прах, който по форма и вкус наподобява пшенично брашно, съобщават bigthink.com.

Финландската компания Solar Foods планира да представи новия протеинов прах, произведен от CO₂, вода и електричество, през 2021 г. Той е с 50% протеиново съдържание, 5-10% мазнини и 20-25% въглехидрати. Най-вероятно първо ще се появи на хранителни рафтове с протеинови шейкове и кисело мляко. Производственият процес на Solein е особено специфичен, защото се използва CO₂, а такива на планетата ни има много. Представяте ли си да се отървем от парниковите газове с пържени картофи?

CO₂ се извлича от въздуха с помощта на технология за улавяне на въглерод. След това се комбинира с вода, хранителни вещества и витамини, като се използва 100% възобновяема слънчева енергия за насърчаване на естествения процес на ферментация. Компанията вече работи с Европейската космическа агенция за разработване на храни за производство и консумация извън планетата.

Идеята определено е иновативна и като всяка иновация – странна. Но такива са били в началото и бургерите без говеждо месо, приготвени на основата на грахови и соеви протеини, които в момента са особено популярни.

Въздействието на индустрията, свързана с производство и консумация на говеждо месо,  птици, свинско и риба е една от основните причини за климатичните промени, замърсяването, загубата на местообитания и устойчивите на антибиотици заболявания. Появата на източник на протеин, получен от две от най-възобновяемите неща, които имаме - CO₂ и слънчева светлина, може да е дългосрочно решение на една от най-основните хранителни нужди в света.