За да се хапват сурови, без това да затрудни храносмилателната система, ядките и семената трябва предварително да се накисват. Така те не само омекват, а и от тях се отделят инхибитори, които затрудняват храносмилането.
Направете си експеримент и накиснете сурови слънчогледови семки. Ще се учудите колко пяна ще изплува на повърхността на водата!
Различните видове ядки и семена имат нужда от различно време за киснене.
Колко време е нужно да се накисват различните ядки и семена?
Елда (бяла или кафява) - 12 часа
Цветът на елдата няма значение за нейното омекване. Кафявата е обработвана и единственото, което няма да се получи с нея, е да покълне.
Киноа - 4 часа
Лимец - 12 часа
Амарант - 12 часа
Кашу - 4 часа
Чия - 10 минути, за да се желира