Джесика Преалпато е 32-годишната французойка, обявена за най-добрата сладкарка в света според класацията "50-те най-добри ресторанта в света" на компанията Уилям Рийд бизнес медия. Тя е първата жена, която получава тази титла. Джесика работи в ресторант Plaza Athenee в Париж, отличен с 3 звезди Мишлен.

 

Снимка: facebook.com/pg/HotelPlazaAthenee

Десертите на Джесика са от естествени продукти, без добавена захар и най-вече на основата на плодове. Тя е почитател на майстор-готвача Ален Дюкас, който е и неин пример за подражание в "естественото готвене". За нея не е важно толкова как изглежда един десерт, колкото това да е с добър вкус. 

Снимка: facebook.com/pg/HotelPlazaAthenee

Бащата на Джесика има пекарна, но все още не е опитал нито един неин десерт. Джесика  съчетава ягоди с водорасли, а баща й използва традиционната бяла захар. "Той просто няма да разбере това, което аз правя!", споделя тя. Другите нетрадиционни съставки, които тя използва, са малцова бира, черешов винегрет, артишок с трюфели, ванилия от Истанбул и т.н. Тя вече е издала книга с 50 рецепти, в които използва ферментирали продукти и такива, изпечени на скара или пък сурови. 

Ето някои от десертите, които Джесика приготвя, и с които е стигнала до получаването на титлата.  

Печена ябълка с брюле от кестени 

 

Черешов десерт с натурални черни маслини, кирш, сладолед и подправки

Снимка: instagram.com/jessicaprealpato

Шоколад, портокалов цвят, солена фокача и зърнени ядки.