Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют. Причина за лютивия вкус е наличието на фенолното съединение капсаицин, което в лютата чушка е 20 пъти по-голямо от това в сладката чушка. Някои видове люти чушки са толкова люти, че дори докосването до тях може да предизвика кожно раздразнение. Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковил (SHU). 

За да спечелят ратайски имунитет, участниците във "Фермата" трябваше да изядат по 7 люти чушки, степенувани по лютост. 

Най-лютивата част на чушката е вътрешността, там, където се намират семената. Отхапвайки от върха, се започва с най-леката степен лютивост, а отивайки към дръжката, тя се засилва. Затова не бива да се подвеждате от първата хапка от чушката, когато тя е направена именно в началото. Вдишването през устата, докато ядете люта чушка, увеличава усещането за лютост. Най-добрият начин да се тушира лютото е с прясно мляко, хляб или сол.

Колко люти чушки може да изяде една жена? Това е въпрос, на който няма правилен отговор, докато жената не се изправи реално срещу лютите чушки. Това, което направиха Ваня Стамболова и Александра Пенова определено говори много за издръжливостта, силата и волята на една жена.  

Какви чушки изядоха двете жени, степенувани по лютивина

Бонбони - чушлета, тип камбички, с жълт или светлозелен цвят. По форма са кръгли, малки. Приятно люти. Използват се най-често за консервиране, като се слагат в саламура и се комбинират с чесън и копър. 

Шипка -  чушка с продълговата форма и заострен връх. Те са едни от чушките, които традиционно се отглеждат в българските градини, може и в с саксия. Достигат дължина 6 см. Като цветове са светлозелени, тъмнозелени или червени. 

Жълто чили - тънка и дълга чушка с наситено жълт цвят. 

Халапеньо - испански/мексикански малки чушки с наситен зелен цвят. Имат дебело месо, хрупкави. Лютивината му е между 2 500 – 8 000 сковила, което ги поставя в категорията на малко до средно лютите чушки.

Български морков - оранжева чушка, която по форма прилича на морков, откъдето идва и името й. Представлява добре узрял сорт шипка, с постоянна лютивост. Изнесена от територията на България преди много години и селектирана в чужбина. В момента се завръща.

Червено хабанеро - латиноамерикански сорт чушка, с ярък червен цвят. Малка, топчеста форма, къс плод. Средната й лютивина е 350 000 SHU, но достига до 500 000 SHU. Отглежда се специално заради лютивината си. 

Тринидатски скорпион - втората по лютивост чушка в света. Вторите най-люти чушки в света би трябвало да се пипат с ръкавици и пинсети.

Най-лютата чушка в света е от сорта Carolina Reaper. Мъж, участвал в състезание по надяждане с люти чушки, получава главоболие, гърчове и повръщане, след консумация на една чушка от този вид. По-късно този участник бил диагностициран и със Синдрома на обратимата мозъчна вазоконстрикция, изразяващ се във временно свиване на кръвоносните съдове на главата.