Кулинарни уроци от най-добрите, пълнени скариди и киноа с жасминов чай, рибно филе в „родопски камуфлаж“ и как да се избегнат дефектните коркови тапи на виното - част от нещата, които ще видите в 17-ти епизод на MasterChef.
Продуктите в кутията на MasterChef ще бъдат подбрани от кулинар, израснал във фермерско семейство в Италия, живял на 5 континента и събрал вкусове от целия свят. Chef Итало Баси е всичко това, но и най-младият готвач, оглавил ресторант с 3 звезди Michelin. Темпераментният италианец е подготвил съвсем обикновени продукти от всички краища на света, които могат да покажат опита на готвача, като съчетаят международни традиции в едно по-различно ястие. Ето с какво ще изненада участниците - кралските скариди, авокадото, киноа, джинджифил, лайм, жълта чушка, лук, чесън, мангото и босилек. Италианският шеф ще готви успоредно с тях и ще ги вдъхновява. А ето и една от кулинарните лудости, която ще се получи от тази българо-италианска дружба - пълнени скариди и киноа с жасминов чай.
Един от тях ще се качи на сцената и ще облече дрехите на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки, за да се зареди с нови сили за следващите стъпки към титлата MasterChef, голямата награда от 100 000 лева и курса в Le Cordon Bleu в Лондон. Той ще спечели и стратегическото предимство да спаси трима състезатели и да изпрати на финалната фаза на елиминации други двама.
Един от малкото българи, завършил готварство в академията Le Cordon Bleu в Париж – chef Ивайло Игнатов, и неговата съпруга Яна Петрова – професионален винен дегустатор, ще направят MasterClass за приготвянето на рибно филе в „родопски камуфлаж“. Кулинарят ще покаже как се маркира и филетира риба във Франция, както и кой е правилният начин да счупиш яйце. Яна Петрова ще даде безценни съвети как се подбира най-доброто вино за конкретно ястие. Тя ще подчертае, че винтовата капачка не е знак за ниска цена или качество, а алтернатива, за да се избегнат 25% дефектни коркови тапи.
Респектът към многокомпонентното ястие, страхът един от друг и високите обороти ще накарат някои да допуснат непростими грешки, други – да изпуснат нервите си, а трети – да блеснат с увереност и гордост от резултатите си. Този, който се доближи най-много към оригинала, ще бъде капитан в следващата отборна битка, а двама ще трябва да се борят за оцеляване.
В последния етап на елиминация четирима от най-добрите участници ще трябва да приготвят зеленчуци или морски дарове по избор, като използват японската техника темпура. Играта на температурна разлика между ледената паста и горещото олио е решаваща за прозрачността и хрупкавостта на панировката. За улеснение на кулинарните гладиатори, те ще готвят на газови котлони, които освен, че забързват процеса на термична обработка, имат по-дълъг живот от електрическите и са по-щадящи към съдовете, защото не ги изсушават.
Гледайте в понеделник, 24.04 от 21:00 часа в MasterChef по bTV.