Botìro (със значение - "с деликатен и несравним вкус") е едно от най-добрите масла, които се продават във Венеция. Кравите, които дават мляко за това масло, пасат между върховете на Доломитите (Северна Италия), Сан Мартино и планинската група Монти Сибилини. Те са богати на тучни треви.

В миналото производството на мляко, сирене и масло е било традиция тук, която се загубва във времето. За радост, споменът за вкуса на това масло е толкова силен, че преди няколко десетилетия производството се възобновява.

Маслото се прави от непастьоризирана сметана. Има наситен цвят - от сламено жълто до златно. Ароматът е на треви и цветя, умерено силен. Консистенцията му е кремообразна, което го прави много лесно за намазване. Характерен за това масло е релефният отпечатък на цветя и треви на повърхността му. Получава се като още мекото масло се изсипва в дървен калъп. Маслото се предлага само в периода от юни до септември. Съхранява се в избите на Венеция и Тревизо. Най-добре може да му се насладите, докато е прясно, и си прави компания върху филия хляб с конфитюр. 

Маслото е един от продуктите от сурово мляко, представени в рамките на фестивала на сиренето в Бра, Италия.