Богатият пилешки бульон, който се пие както заради прекрасния вкус, така и за здраве, се нарича еврейски пеницилин.

Когато бульонът е силен, има способността да забави активността на белите кръвни телца. А именно те са отговорни за натрупването на слуз в белите дробове, което предизвиква запушването им и води до затруднено дишане, хрипове и кашлица

Пилешкото месо съдържа протеин, наречен цистеин. Той действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. Цинкът в бялото месо от пилешките гърди има много цинк, а този елемент е особено важен за имунната система.

За да стане от обикновения бульон истински еврейски пеницилин, трябва да варите месото дълго и на ниска температура. Така аминокиселината хистидин, която се освобождава по време на  варенето, спомага за по-доброто усвояване на цинка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ароматът и топлата пара, които се отделят при варенето на бульона, действат изключително успокояващо. Когато тялото се стопли, то се отпуска. Вътрешното затопляне тонизира изтощения организъм. Еврейският пеницилин помага и за регулиране на високото кръвно. 

Ако харесвате лютивите подправки, задължително добавете към бульона черен или лют пипер, чили, къри или джинджифил.