Докато са още зелени, джанките са особено полезни. Малко известен факт е, че те са най-добрата природна терапия срещу тревога и страх. 

От дажнките обикновено се приготвят компоти, сок, ракия, сладкиши, пестил или сирова туршия. Но те влизат и в състава на основния ястия. Подбрахме няколко от тях, в които лодовете разкриват най-много от своята свежест и сочност.

Пролетна яхния с бакла и джанки


700 г бакла
1 ч. ч. джанки
2 връзки пресен лук
10 скилидки чесън
2 с. л. доматено пюре
3 с. л. олио
2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. брашно
1 ч. л. сол

Пресният лук се нарязва и се запържва за около минута в олиото. Скилидките чесън се смачкват и се слагат в тигана, заедно с баклата.
Оставя се да се задуши за около 10 минути. Към готовата смес се добавя доматеното пюре и се разбърква. Овкусява се с подправките и се добавят джанките. Сипва се вода и се оставя да поври около 10 минути.

Накрая се прави лека запръжка с червения пипер и брашното, която се изсипва в манджата, за да я сгъсти.

Боб с джанки

500 г бял боб
1 глава лук
1 морков
1 домат
1 чушка
15 зелени джанки
2 с.л. олио
сол
копър
джоджен

Суровият боб се счуква в хаванче. Така зърната се разделят на две и стават на едри парчета. Слага се да ври и след като поомекне, се добавят нарязаните лук, морков и чушка. Когато омекнат и те, се овкусява със солта и ситно нарязания домат. 5 минути преди края се слагат подправките и джанките. Предварително те се смачкат, за да се отдели костилката и люспите.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Сарми с ориз, лапад и джанки

1 кг лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
2 стръка джоджен
10 пресни зелени джанки
2 чаши ориз
Сол, червен пипер, черен пипер, олио

Лападът се измива и се изрязват стеблата. Бланшират се в леко подсолена вода. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават, за да омекнат. Добавя се и измитият ориз и се готви, докато стане стъклен. Около 5 минути по-късно се долива малко вода. Когато сместа е готова, се нарязва на ситно джоджена, пресните джанки (без костилки) и подправките. В листата лапад се поставя по 1 с.л. от сместа и се завиват. Може да се запекат или да се сварят. Сервират се с кисело мляко.


Летен таратор с джанки

1 купа зелени кисели джанки се сваряват за 2-3 минути. След като изстинат, се отцеждат от водата и се махат костилките. Прибавят се ситно нарязана краставица, копър, чесън, сол и кисело мляко.
Сместа може и предварително да се приготви и да се затвори в буркани. Пълнят се само с джанки и сол и се стерилизират за 10 минути. Към готовата смес се добавят краставици и копър,както е в основната рецепта.