В капанското село Садина рядко слагат свинското месо в хладилника. за да издържи по-дълго го правят на "Баба". Ето как. 

Месото

Свинска глава и кокали
Свински стомах


Подправките

Черен пипер
Счукан чесън
Дафинови листа
Стрити люти чушки (по желание)
Сол
Червен пипер
Чубрица

 

Начин на приготвяне:

В голям съд се вари свинската глава и кокалите от заклано прасе. Месото се обира от тях, след като се сварят. Обраното месо се наряза и посолява на вкус. Подправя се и с черен пипер, счукан чесън, дафинови листа. По желание се прибавят стрити люти чушки.

Стомахът на прасето се обелва, така че да остане само мускулния слой. Напълва се с приготвената смес от обраното месо и се зашива. Всичко се вари за около час.

След това, докато още е топло, се овалва в сол, червен пипер и чубрица. Сплесква се, като се притиска с тежест. Оставя се така и на другия ден се закача да съхне на проветриво място.

„Бабата“ се съхранява на хладно и е трайна за няколко месеца. Реже се на филии и после на по-малки парчета. Сервира се като мезе за вино или бира.