Сухо натриване с подправки и глазура – това е тайната съвсем накратко. Но красотата винаги е в детайлите, затова да разгледаме в детайли как се правят перфектните ребра за барбекю.

Барбекюто е едно от най-приятелските ястия. Когато има празник и се събирате с познати, предложете такива ребра в менюто. Те се приготвят лесно, в големи количества, а и всички ги обичат. Ребрата може да подготвите дори няколко дни преди събитието и така да си освободите достатъчно време за разкрасяване и чистене на самия празник. Всички сме толкова заети днес, бързаме, тичаме... Защо да се притесняваме и да си проваляме празника, припирайки и за готвенето?!

За какво да внимавате, когато купувате ребра за барбекю?

1. Колкото повече на брой ребра има върху едно парче, толкова по-сочно ще стане месото.

2. Не търсете месо с дебел слой мазнина. Изберете такова с вътрешно-мускулни мазнини из цялото месо, които му придават хубав мраморен облик.

Овкусяване

С каквото и да подправяте месото, независимо дали сте избрали само сол и пипер, или комбинирана подправка, препоръчваме да я втриете в месото около час преди печенето. Това ще даде достатъчно време на ароматите и вкусовете да проникнат в месото, но няма да е твърде дълго, така че солта да го втвърди.  

След като ги овкусите, оставете месото на стайна температура.

Сол с бял трюфел е една от много добрите подправки за овкусяване на свински ребра. Ако ви се струва прекалено екзотична, заменете с по-познат вкус – сол със стрити изсушени манатарки или гъби пачи крак.

Готовите подправки за ребра са смес от сол и захар. Най-често към тях се добавят кайенски и черен пипер, както и сушени зеленчуци, като лук и чесън на прах. Бихте могли да добавите и смес от кимион и червен пипер за вкус.

Ако харесвате маринованите ребра, пригответе марината от равни части соев сос и оризово вино. След това добавете нарязан пресен чесън и пипер.