3 август е Световен ден на динята. Празникът не е много популярен в България, но се празнува особено интересно и масово в САЩ. Едни от най-популярните състезания там са надяждането с диня и надплюването със семки.

Динята е царицата на лятото. Тя е свежа, вкусна, сочна, осигурява ни прохлада, хидратира тялото, а и е много полезна. Съдържа над 92% вода и е важен източник на витамини А и С, както и на много фибри. 

Представяме ви един интересен и много практичен начин за нарязване и сервиране на диня само с няколко движения и без много цапане. Струва ни се, че и той не е особено популярен - обикновено режем динята на полумесеци. Но ако опитате да я направите на малки квадрати, със сигурност ще впечатлите приятелите си, а и ще откриете още ползи от този тертип. 

5 рецепти с диня

1. Динено сорбе

Продукти:

4 резена диня
4 с.л. лимонов сок
1 ½ с.л. прясна мента  
4 с.л. мед
4 топки ванилов сладолед

Приготвяне:
Сложете динята в пасатора, заедно с лимоновия сок, ментата и меда и разбийте до образуването на гладка смес. Сложете в хладилник за 2 часа. Разпределете на порции, като към всяка добавете по 1 топка сладолед. Разбъркайте и поднесете. 


2. Салата с диня на грил
Мината дори за кратко през грила, динята придобива специфичен аромат и е няколко пъти по-сладка. 

Снимка: istockphoto.com

3. Лятна салата с диня и маслини

Продукти:

3 с.л. лимонов сок
1 глава червен лук
1/2 диня
2 краставици
150 г сирене фета
кориандър
сол и черен пипер на вукс
маслини

Приготвяне:

В малка купа залейте лука, нарязан на полумесеци, с лимоновия сок. Разбъркайте и оставете да поеме вкуса и аромата. В друг съд смесете динята, нарязана на кубчета, с малки парчета краставица, сирене и кориандър. Подправете с черен пипер. Смесете с маринования лук, посолете на вкус и сервирайте.

4. Динена торта
Тази рецепта определено е впечатляваща. Тя комбинира свежестта на плода със сладостта на сметаната. 

5. Динен коктейл

Продукти (20 чаши):
1 диня
1 чаша водка 
2 ½ чаши захар 
15 пресни листенца от мента

Приготвяне:
Нарежете динята на парчета и я почистете от семките. Пасирайте, докато стане на гладко пюре. Сложете я, заедно с останалите продукти, в голяма купа. Покрийте с капак или свежо домакинско фолио и оставете в  хладилник за 2 часа. Разбъркайте добре, така че пюрето да се смеси с течността. Сипете в коктейлни чаши и добавете сламки и чадърчета за настроение.

Снимка: Thinkstock