Ако искате да се радвате на свежи ябълки дори по Коледа, отберете най-хубавите есенни плодове и се погрижете за тях подходящо. Огледайте ги за наранявания или дупчици по кората, причинени от гладни червейчета. Ароматни и цели ще се запазят само здравите плодове.

1. Дръжте ябълките на тъмно и студено място
Ако имате мазе, килер, тераса би било добре. Обърнете внимание дали през помещението не минават тръби на парно и daли има друг скрит източник на топлина, който може да повиши температурата. Подходящата температура е малко над 0 градуса по Целзий. 

2. Чисто, без вредители
Добре е помещението или съдът, в който ще държите ябълките, да са добре почистени. Ако ще ги държите в мазето или на тавана, проверете за дупки от мишки, катерици или други животинки и ги запушете.

3. Без чесън и перилни препарати
Обърнете внимание на това какви са останалите продукти и предмети, които съхранявате в помещението на ябълките. Добре е да няма такива със силни и характерни миризми, за да не повлияят на аромата и вкуса на плодовете.

4. Да не се докосват
Когато подреждате плодовете в щайги, оставете разстояние между тях. Добре е ябълките да не се докосват, защото това може да провокира гнилостни процеси. Ако съхранявате по-малко плодове или имате повече търпение, може да увиете всяка ябълка в хартия (чиста, без мастило) или да поставите между тях слама, дървени стърготини.

5. Подредете по сорт и големина
В щайгите или кошниците дръжте различните ябълки на различни места. Подредете ги в зависимост от сорта, големината и здравината им.

6. Проверка
Периодично проверявайте дали ябълките са здрави. Така ако някоя от тях започне да се разваля, ще можете своевременно да я отстраните, без да поврeди и останалите. 

Чудите се какво да приготвите с ябълки - опитайте този карамелен кекс с ябълки.
Ако имате ароматни пресни ябълки - пригответе си щрудел с ябълки и банани.