Подобно на повечето плодове и зеленчуци, авокадото е храна, която узрява бързо, когато е на топло. Така че, ако в магазина има авокадо, твърдо като тухла, не се притеснявайте да го купите. То може да стане перфектно само за един ден, ако е на подходяща температура. А за целта е най-лесно да използвате фурната.

Също като бананите, и авокадото отделя етиленов газ, който способства узряването. Когато този излъчен газ се върне обратно към него, това ще ускори процеса.

# Увийте авокадото в алуминиево фолио и го поставете в тава за пече.
# Поставете го във фурната, загрята на 200 градуса.
# Оставете го за 10 минути.
# Топлината на фурната и етиленовият газ ще направят плода много мек и подходящ за консумация. 

Въпреки че този метод на зреене ускорява естествения процес на зреене, това създава леко различен вкус на плода. Затова принудителното зреене се препоръчва най-вече, ако авокадото влиза в състава на рецепта, заедно с други продукти.