Детските рождени дни са весели и шарени събития, съпроводени с много вълнения и детски смях. Децата нетърпеливи да пораснат, възрастните са горди и се радват за детето си. Има гости, подаръци, музика и вкусна храна. Неизбежни са обаче и разходите покрай този хубав повод, които, да си признаем, понякога изобщо не са малко. Ето как изглежда един средностатистически ангажимент около детски рожден ден, изразен в покупки и подготовка:

- торта - за ясла/детска градина (ако в учебното заведение е разрешено) 
- сок
- чинийки, чашки и вилички за еднократна употреба
- салфетки
- шапки, дребни подаръчета за децата
балони, свирки за настроение

- торта - за вкъщи или клубчето, където ще се празнува рождения ден 
- сладко - дребни сладки, кремчета и т.н.
- солено - салати, сухи мезета, гризини, пица, пуканки и т.н.
- напитки
- подаръчета за гостите


Едно от сериозните финансови пера за такъв повод е наемът на детско клубче. Добавките по желание са наем на аниматор или клоун, специална тематична украса, фотограф и др.

Звездата на празненството безспорно е тортата. Имаме 10 предложения как да превърнете една обикновена торта в специална такава, като заложите само на декорацията.

1. Гирлянд
Две дървени шишчета, вързани с панделка са достатъчни, за да стане обикновената торта празнична. На панделката може да закачите малки балони или триъгълни флагчета с надпис името на детето. 

Снимка: iStock2. Големи цветни близалки
Снимка: iStock


3. Любими играчки

Снимка: iStock


4. Фунийки за сладолед
Напълнете ги с крем, шарени бонбони или желирани плодове. Може да ги забучите в тортата или да поставите легнали.  

Снимка: iStock


5. Клонче от дърво
Не ви е хрумвало, че може да откършите клонче от близкото дърво и да украсите с него тортата за рождения ден, нали? А всъщност е чудесна украса. Нужно ви е малко клонче, което да забиете в тортата. Поставете лека фигурка на птичка, за да завършите декорацията. Свещички и... всичко е готово. 

Снимка: iStock6. Дървени топери с имена или пожелание
Хубавото на топерите е, че могат да се персонализират. Така върху тортата може да сложите буквално всякакъв надпис. След празника тази дървена украса може да остане един хубав спомен от този специален ден.

Снимка: iStock7. Цветни бонбони и шоколад

Снимка: iStock


9. Плоска шоколадова фигурка
Върху хартия за печене нарисувайте/прекопирайте желаната фигурка с молив. Разтопете малко шоколад и го сипете в пош или фуния от хартия. Следвайки очертанията, нарисувайте фигурката с шоколад. Оставете я в хладилника, за да стегне. Внимателно отделете от хартията и поставете върху тортата. Може да направите различни цветове, като разтопите бял шоколад и го оцветите със сладкарски бои. 

8. Свежи ярки плодове и разтопен шоколад

Снимка: iStock


10. Цветни блатове
Ако направите тортата с много, тънки блатове, всеки от тях оцветен в ярък цвят, няма да имате нужда от украса. Тортата като седемцветна дъга е достатъчна радост за очите. 

Да не забравяме обаче, че най-важното е не кое колко струва, а животът да се отпразнува с подобаващо настроение. Детската усмивка и щастието в очите са безценни