Историята на испанските маслени сладки полворонес датира от 16-и век. Къде са приготвени за първи път, Андалусия, Естепа или Антекура все още спорят. Ясна е обаче причината, заради която са измислени – прекалено много свинска мас и брашно, които испанците се опитвали да оползотворяват по някакъв начин. В много малко от техните ястия има свинска мас. Ето защо тези сладки са различни. През 16 в. в Естепа се отглеждали големи количества прасета, които били свободни да пасат по поляните с дъбовите гори. По късно тези гори са изсечени и се използвали като ниви за житни култури. Първите сладки с мас били направени от монахините в манастирите. Съществуват различни исторически документи, които доказват това.

През 1934 г. в Естепа повече от 15 къщи се превърнали в малки фабрики за такива сладки. В днешни дни полворонес се произвеждат в много региони на Испания, но Естепа остава основен център.

Испански коледни сладкиши – два варианта

Съставки:

250 грама свинска мас

250 грама захар

120 грама бадеми или 1 ч.ч. бадемово брашно

250 грама брашно

5 грама канела на прах

лимонови кори

1 ч. л. ванилов екстракт 

Приготвяне:

Разбийте маста със захарта и лимонова кора.

Запечете бадемите във фурната, след това ги смелете до фин прах.

Когато сместа със свинската мазнина леко потъмнее, добавете брашното и бадемите.

Смесете, докато се получи фино тесто.

Разточете го върху гладка, твърда повърхност с помощта на точилка, докато достигне дебелина 3 см.

Нарежете тестото на гръгчета с чаша или формичка или оформете топки между дланите си.

По желание може да поръсите със сусам или макови семена.

Печете на 200 градуса за 20 минути. 

Снимка: iStock

Мексикански вариант - с препечена свинска мас

1-2 / 3 чаши брашно

1 ч. ч. свинска мас

1,5 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. бадемово брашно

1/2 ч. ч. нарязани бадеми

2 ч. л. канела

1/2 ч. ч. вода

1 ч. л. екстракт от ванилия

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Пресейте брашното и бадемовото брашно в чиния. Сложете във фурната и леко препечете на 120 градуса за 30 минути. Бъркайте често. Брашното трябва да стане светлокафяво.

Добавете захарта и смлените бадеми и разбъркайте добре.

В дълбока купа разбийте свинската мас, докато стане на пяна.

Сипете я в сместа от захар, брашно и бадеми и разбъркайте.

Добавете водата, с разтворена в нея канела.

Оформете тесто и го оставете в хладилника, увито в свежо фолио за 2 часа.

Извадете тестото от хладилника и го оставете на стайна температура.

Оформете на топчета между дланите си. Подредете върху хартия за печене и леко притиснете всяко топче отгоре. Друг вариант е да оформите тестото на дълъг фитил и да го нарежете на парчета с дебелина 2-3 см.

Снимка: iStock

Печете на 250 градуса за 15 минути. След тов анамалете на 15о и печете още 10 минути.

След като се охладят, поръсете с пудра захар.