Тези банички са подходящи както за закуска, така и за обяд, и за вечеря. Пълнежът от леща и зеленчуци ги прави абсолютно пълноценно и питателно ястие по всяко време на деня. Когато са основно ястие, направете богата салата от пресни зеленчуци към тях или някакъв вид сос от описаните по-долу. 

Продукти за тестото

500 г брашно (+ за доизмесване)
42 г жива мая
1 купичка хладка вода
щипка сол
щипка захар
2 с. л. зехтин

* Пресейте брашното. Ако искате по-плътен и стегнат вкус, може да използвате лимецово или царевично.

* Разтворете маята в хладката вода. Сипете я в оформеното в брашното кладенче. Добавете солта, захарта и зехтина и замесете тесто. В зависимост от брашното, което използвате, се получава меко или среднотвърдо. Завийте тестото във фолио и го оставете да втаса 30 минути. Премесете го с още малко брашно и оставете да втаса още час под памучна кърпа.

* Разточете тестото на тънко (дебелина около 5 мм). Нарежете го на големи квадрати с дължина на страната 7-8 см. Във всеки квадрата сложете по една непълна супена лъжица от пълнежа. Прегънете по диагонал и притиснете с вилица по двете страни на получения триъгълник.

Снимка: Росица Николова

* Може да намажете баничките със зехтин, с разбито яйце и да ги поръсите с ленено семе, сумак или сусам.



Продукти за пълнежа: 
350 г леща
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
1 малък патладжан
4 с. л. олио
кимион
куркума
къри
чубрица
сол

* Лещата се сварява в подсолена вода. 
* Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в олио. 
* Овкусяват се с подправките и се готвят до пълно омекване.
* Още топли се смесват с лещата.

Индийските триъгълни банички се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. 

Като добавка към тях може да направите манго чатни - сос, който се прави с намачкване, или лек доматен сос, подправен с черен пипер.