Феновете на „Фермата“ добре знаят кой е Георги Янков. Отпадането му в понеделник вечерта предизвика сълзи в очите на останалите участници. Той е колоритен, емоционален и до болка откровен. С него си говорихме за бабините ястия, за това кой готви у дома, за ястията, които не са особено привлекателни, но са изумително вкусни. Той ни сподели и своята рецепта за бърз и лесен гювеч, който е толкова вкусен, че „ядеш и ревеш“.

Как се чувстваш след дуела?
Чувствам се щастлив, чувствам се много добре, че съм при семейството си, но не се чувствам щастлив от факта, че загубих.

Нури се оказа силен противник. Смяташ ли, че го подцени?
Не мисля, че съм го подценил ни най-малко. Аз съм доста разумен по отношение на действията си, когато става дума за борба и състезание. По-скоро не ми достигна опит. Все пак има едни близо 20 години разлика, които си оказват влияние. Един човек, живял 20 години повече от теб, знае повече от теб и може повече от теб. Нури е много добре подготвен за това състезание, въпреки всичко, което казва и е казвал.

Той ли е победителят за теб, като изключиш пристрастията си?
Смятам, че като можене Роман превъзхожда всички ни със съвкупност от физика, опит, умения и знания. А иначе относно това кой искам да спечели – за мен това си остава Александра. Тя е много близо до мен, много ми е на сърце, защото сме еднакви с нея и се усещаме само с поглед. Този нейн неподправен пазарджишки хумор много ми допада.

Кой готви у дома и как си разпределяте домашните задължения със съпругата ти?
Вкъщи няма мъжка и женска работа. Изключение правят само нещата, с които се занимавам само аз, като ремонтни дейности, кабели, крушки и поддръжаката на семейния ни автомобил. Всичко останало не се разделя по никакъв начин. Когато се налага готвя, дори когато не ми се налага – пак го правя. Обожавам да готвя, смятам, че го правя доста добре за човек, който не е учил това професионално. Имам уменията и знанията в областта, за да се нарека добър хоби кулинар. Нека отбележа, че и жена ми готви също много добре. Тя напоследък готви повече.

Какво готвиш най-често?
Напоследък съм фен на любимия ни гювеч, който приготвям в един голям кален съд.

Ще разкриеш ли рецептата?
700-800 грама хубаво шарено месо, по възможност от гърдите, се запечатва на тиган добре с розмарин и черен пипер, нарязвате на едро моркови и картофи, слагате ги в гювеча, слагате най-отгоре и месото, слагате подправи на вкус + една чаена чаша вода и малко червено вино. Пече се на 150 градуса за около 3-4 часа. Резултатът е ядеш и ревеш – много вкусно и наистина неангажиращо, защото става ужасно бързо, а подготовката е само 10 минути.

Какво приготвяш на 2-годишната си дъщеря Дария и какво обича да яде тя?
На Дария в момента й приготвям домашните ни пастърми, наденици и суджуци. Тя умира за пастърма. Правим ги на село на двора, но ги „отглеждаме“ на щеките ми за ски в апартамента в София – в бъдещата детска стая, която в момента е сушилня за около 40 килограма суджуци и пастърми. Всичко е по наша си семейна рецепта.

Предполагам, че затваряте и зимнина в буркани...
Да, всичко си правим вкъщи, защото почти не купуваме колбаси и консервирани храни.

Какво задължително приготвяте за трапезата на Бъдни вечер и Коледа?
Предвид, че жена ми е от Сливен, аз от Пазарджик, а живеем в София, Бъдни вечер и Коледа ги прекарваме някъде пътувайки при нашите семейства. Когато сме в Сливен, трапезата за Бъдни вечер е такава, каквато традицията изисква – нечетно, постно, на Коледа – мръвки в изобилие. В Пазарджик обаче моята баба отдавна не спазва тези традиции. Сармичките й са леко подправени с кайма, на масата има мезенца и Бъдни вечер е моментът, в който тя очаква внуците и правнуците да се съберат на една маса.

Какво си научил от баба ти за готвенето?
От нея съм попил доста по отношение на кулинарията. Тя е жена, която отваря хладилника, вижда 5 продукта и сглобява от тях първо, второ и трето ястие. От нея се научих да готвя кисело зеле и какви подправки се слагат. Умирам за него, мога да го ям за закуска, обяд и вечеря. Често правя свинско със зеле или зеле с кървавица. В Пазарджишко кървавицата е много специфична – изглежда отвратително, мирише ужасно, но е едно от най-вкусните неща, които съм ял, стига да е направена по правилния начин. Знам от баба ми и как се прави тиквеник.

Кое ястие или продукт най-много ти липсваха във „Фермата“?
Медът. Умирам за него и ям ужасно много домашен. Небцето ми до такава степен разпознава качествения от фалшивия, че съм до болка откровен с продавачите на мед. Лешниковият тахан също ми липсваше много в предаването.

Каква е твоята рецепта за семейно щастие?
Разбирателство, компромиси и хубави думи, повече комплименти и повече изненади.