Многоетажните торти с цветя, сметана и фигурки на младоженци вече са детронирани, особено когато става дума за сватби и други големи празнични поводи. Сладкарите потърсиха вдъхновение под земята. И го откриха в скъпоценните камъни, техните неправилни форми, стените, които отразяват светлината и различните им цветове. Геодезичните (геода) торти са със специален дизайн и пълнеж. 

По продължението на етажите е направен прорез, които имитира отвор в земята, от който се изливат скъпоценни камъни. Те всъщност са ядливи. Камъните са направени от гранулирана захар и твърди, натрошени бонбони. С различни цветове са и са любими на декораторите за различни поводи, защото дават възможност десертите да бъдат оформени бързо и лесно и да изглеждат много стилно.  

Геода тортите са с различна основа. Обикновено са покрити с гладък фондан. Може да имат мраморен ефект, златно покритие, да са чисто бели, за да се акцентира само на цвета на камъните, и т.н.

По ръбовете на отворите се поставя боя с металиков отенък. Разрезите могат да се оформят и като сърца за някои по-взискателни младоженци. В готовата торта се прави отвор, като се отстранява парче от нея. След това дупката се запълва с ядливите камъни, плодове, захарни перли и се декорира.

Със същия ефект се правят и мъфини, донъти, попсове и др.