Перфектното картофено пюре е гладко и с кадифена консистенция. То е подходящо както за  изискана вечеря, така и за парти или за селски обяд. 

Ако трябва да сме перфекционисти, има сортове картофи, които са по-подходящи за приготвяне на пюре от други. Добре е да избирате такива без особено дебела кожа. Ако се смесят стари с пресни картофи, също се получава интересна консистенция.

Маслото, което използвате, трябва да е на стайната температура. Добре е да се топи лесно при смесване с картофите. Това стимулира процеса на емулгация, без да прави картофите мазни.


Да се намачкат ръчно е достатъчно, за да се получи хубаво пюре. Но ако искате супер гладкост, използвайте пасатори или друг вид процесори. 

За подобряване на вкуса и текстурата, много хора използват различни добавки - заквасена сметана, маскарпоне или крем сирене. Пера от лук или копър - това са двете съставки, които допълват перфектното картофено пюре. С тях се поръсва точно преди сервиране. Целта е да придадат допълнителен аромат и вкус, без да прикриват изцяло вкуса и миризмата на самите картофи. Внимавайте с подправките, защото те могат тотално да изменят вкуса. Така например биха направил чесънът на прах. 

Картофите за пюре е добре да се варят бавно - около 2 часа. Водата се държи постоянно топла, а температурата на котлона е ниска. За да не изкипи, може да сложите кърпа под капака на тенджерата. 

Но най-важният трик за хубавото картофено пюре, е да се приготвя с леко подсолено прясно мляко. Картофите са като гъби. Те абсорбират течностите брилянтно. Ако сварите картофите във вода, това няма да ги направи ароматни. Сварени в мляко, те се превръщат в кремообразна смес, а когато млякото е леко посолено, това се отразява и на вкуса им.

 

Веднъж изцедени, картофите не се нуждаят от повече масло и други обогатяващи съставки. 

Пасирайте или намачкайте картофите ги сложете в дълбок съд. Посолете. Изсипете достатъчно мляко с масленост над 2% и оставете котлона на средна температура. Оставете млякото да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри, като бъркате често. Картофите трябва да са нежни и меки и лесно да се пробождат с вилица.