Перфектното картофено пюре е гладко и с кадифена консистенция. То е подходящо както за  изискана вечеря, така и за парти или за селски обяд. 

Ако трябва да сме перфекционисти, има сортове картофи, които са по-подходящи за приготвяне на пюре от други. Добре е да избирате такива без особено дебела кожа. Ако се смесят стари с пресни картофи, също се получава интересна консистенция.

Маслото, което използвате, трябва да е на стайната температура. Добре е да се топи лесно при смесване с картофите. Това стимулира процеса на емулгация, без да прави картофите мазни.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement


Да се намачкат ръчно е достатъчно, за да се получи хубаво пюре. Но ако искате супер гладкост, използвайте пасатори или друг вид процесори. 

За подобряване на вкуса и текстурата, много хора използват различни добавки - заквасена сметана, маскарпоне или крем сирене. Пера от лук или копър - това са двете съставки, които допълват перфектното картофено пюре. С тях се поръсва точно преди сервиране. Целта е да придадат допълнителен аромат и вкус, без да прикриват изцяло вкуса и миризмата на самите картофи. Внимавайте с подправките, защото те могат тотално да изменят вкуса. Така например биха направил чесънът на прах. 

Картофите за пюре е добре да се варят бавно - около 2 часа. Водата се държи постоянно топла, а температурата на котлона е ниска. За да не изкипи, може да сложите кърпа под капака на тенджерата. 

Но най-важният трик за хубавото картофено пюре, е да се приготвя с леко подсолено прясно мляко. Картофите са като гъби. Те абсорбират течностите брилянтно. Ако сварите картофите във вода, това няма да ги направи ароматни. Сварени в мляко, те се превръщат в кремообразна смес, а когато млякото е леко посолено, това се отразява и на вкуса им.

 

Веднъж изцедени, картофите не се нуждаят от повече масло и други обогатяващи съставки. 

Пасирайте или намачкайте картофите ги сложете в дълбок съд. Посолете. Изсипете достатъчно мляко с масленост над 2% и оставете котлона на средна температура. Оставете млякото да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри, като бъркате често. Картофите трябва да са нежни и меки и лесно да се пробождат с вилица.