Сочните треви и билки, които са расли през лятото, вече са изсушени и сложени в кутии и буркани за зимата. Използваме ги като подправки за ястия, за чай през хладните есенни и зимни вечери, настойки, лапи, инхалации, сиропи и др.
От растенията се сушат и ползват различни части.
Цветовете - лавандула, лайка, копър, див лук.
Листата - розмарин, мащерка, лимонова трева, целина, чубрица, мента, босилек, маточина, ригана, лук, дафинов лист, градински чай, магданоз, естрагон.
Семената - кориандър, фенел, копър, целина, анасон, кимион и синап.
Билкова сол
Билки и ситно смляна сол в малки бурканчета – вкусно е и е чудесен подарък за приятели. Може да си направите любим микс с тревите, които най-често използвате.
Пури за опушване на месо и прогонване на комари
Тревите се завиват във вестник или памучна хартия като бонбон – т.е. с канап от двата срещуположни края. Когато идете на пикник, излет или къмпинг и съберете дърва за барбекюто, сложете и няколко билкови пури в огъня. Когато билките се запалят, ароматизират въздуха по прекрасен начин. Пушекът ще придаде особено приятен вкус и на месото, което печете. Бонус от тази гурме техника е и фактът, че билковият пушек гони комарите.