Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо в галерия “Тихото гнездо”. Проектите на колаборация “Моята България” ще напуснат виртуалното пространство, пренасяйки се в Двореца в Балчик. Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриване на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.


По-голямата част от участниците в колаборация “Моята България” упражняват професии, които не са свързани с кулинарството. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти. Някои от тях от дълги години живеят извън страната, но съхраняват в себе си своите български корени и им дават изражение чрез способността си да творят захарни произведения. 

Снимка: facebook.com/mybulgariacakecolaborationИдеята да покажат творенията пред цяла България възниква през 2017 г. Всички участници се обединяват около идеята тематиката на произведенията им да е 24 май – денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Проектът се реализира единствено в интернет пространството, но тази година за първи път захарните шедьоври ще бъдат показани на живо. Галерия “Тихото гнездо” ще ги приюти от 24 май до 11 юни.

Участници в изложбата са едни от най-добрите декоратори на торти в България: Силвия Колева, Диана Петракиева, Албена, Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова.Откриването на изложбата ще се състои на 24 май, от 11:30ч, в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”.

Снимка: facebook.com/mybulgariacakecolaboration