Март, април и май са месеците, в които хапваме най-много свежа зелена салата. Всички зелении са пресни, свежи, пълни с витамини. Предлагаме ви няколко варианта, за да не повтаряте само традиционната зелена салата с лук, репички, сол и оцет.

Зелена салата с авокадо и синьо сирене

Запечете в предварително загрята фурна ¼ ч.ч. нарязани бадеми за 3-4 минути. Смесете в купа 3 с.л. зехтин, 1 ½ с.л. лимонов сок, ¼ ч.ч. горчица, ½ ч.л. мед и поръсете със сол. Прибавете 1 накъсана маруля, 2 домата, нарязани на лунички, 1 нарязано на кубчета авокадо и ¼ ч.ч. синьо сирене. Отгоре посипете с бадемите.

 

Зелена салата с ябълки и шунка

Разбъркайте в купа 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Добавете 1 накъсана маруля, 1 връзка накъсана рукола, 120 г нарязана на кубчета шунка и 1 нарязана на кръгчета зелена ябълка. Разбъркайте и поръсете с 60 г настърган кашкавал.

Зелена салата с червено цвекло и магданоз

Загрейте фурната и запечете за 20 минути 2 глави червено цвекло, обелени, нарязани и поръсени с малко сол и черен пипер. В купа смесете 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. нарязан пресен чесън и малко черен пипер. Добавете няколко листа зелена салата, 1 връзка накъсана рукола, ¼ ч.л. магданоз и запеченото цвекло. Украсете с резенчета лимон.

Зелена салата с рукола, ягоди и чедър

Запечете във фурна ¼ ч.ч. орехи за 4-5 минути. Смесете 3 с.л. зехтин, 1 ½ с.л. лимонов сок, ½ ч.л. течен мед и ½ ч.л. дижонска горчица. Накъсайте в купа ½ малка маруля, ½ връзка рукола, 10 средно големи ягоди, нарязани на половинки и 60 г сирене чедър, нарязано на кубчета. Разбъркайте с дресинга.

Зелена салата с цветя от репички

Изберете продълговати репички, сорт Френска закуска, за да имате възможност да направите повече бройки цветя. 
Измийте и накъсайте зелената салата. Нарежете пресен лук на колелца. 
Нарежете репичката на шайби. С върха на остър нож оформете листенца, така че да се получи цвете. Овкусете салатата със зехтин и сол. отгоре поръсете репичките цветя.

Снимка: Росица Николова

Зелена салата с репички, ядки и малини

Запечете до златисто ¼ ч.ч. кедрови или орехови ядки. Направете дресинг от ¼ ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. нарязан копър, малко сол и черен пипер. Нарежете 6 репички и 1 маруля, смесете с ядките и полейте с дресинга. Украсете салатата с малини.

Снимка: iStock